Átveszi a kormányhivatal a megyei intézményrendszer működtetését

2011. augusztus 25. csütörtök 13:11

Átveszi a kormányhivatal a megyei intézményrendszer működtetését

Novemberben terjesztik a parlament elé az új önkormányzati törvényt, amely alapjaiban reformálja meg az önkormányzati rendszer középszintjét. Január elsejével ugyanis a megyei kormányhivatal átveszi az eddig a megyei közgyűlés fenntartásában működő intézményrendszert (lesznek viszont olyan területek is, amelyek feladatellátását a későbbiekben nem a hivatal végezné). A megyei önkormányzatot érintő változásokról Horváth Zoltán elnök és dr. Hargitai János kormánymegbízott tájékoztatta a médiumok képviselőit a megyeházán.

Elsőként Hargitai János kormánymegbízott szólt arról, hogy a jelenlegi önkormányzati rendszer „elfáradt, megrozsdásodott", mindenki számára nyilvánvaló, hogy érdemi reformokra van szükség ezen a területen.

- Az a gyakorlat a továbbiakban nem folytatható, hogy az állam feladatokat ad az önkormányzatoknak, de egyre kevésbé finanszíroz - hangsúlyozta a politikus, aki hozzátette, a megyei önkormányzatoknak 1990 óta lényegében nem volt önálló gazdálkodási lehetőségük.

Szintén át kell gondolni a különböző önkormányzati szintek közötti feladatellátást, annak mértékét a települések teherbírásához kell szabni. Az elképzelések szerint a kormányhivatal átveszi a megyei intézményrendszer működtetését, a megyének „csak" területfejlesztési feladatai maradnának.

Mindez azt jelenti, hogy az állam a megye által maga előtt görgetett 7,2 milliárd forintnyi adósságot is rendezni fogja - az államadósság-kezelő központon keresztül. Horváth Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke elmondta, a jelenleg tizenhárom intézményi egységből álló struktúrában 1451 személy dolgozik, akik átkerülnek a kormányhivatalhoz, amelynek létszáma így a jelenlegi kétszeresére emelkedik.

Az elképzelések szerint a megyei levéltár, a gyermekvédelmi ellátás, az alapfokú oktatás és az egészségügyi ellátás hosszabb távon is az állam kezébe kerülhet, míg a megyei múzeumi rendszer és a könyvtár működtetésének kérdése még megoldásra vár.

A megye idei gazdálkodásáról szólva Horváth Zoltán hangsúlyozta, hogy folyamatosan törlesztik az adósságaikat, mindent egybevéve 2011-ben már 780 millió forintnyi tőkét és kamatot fizettek vissza a bankok számára, s egyetlen alkalommal sem kértek fizetési halasztást.

Az mindenesetre kiderült, hogy a megyei önkormányzat számára pozitív hírt jelentenek a változások, politikai szinten mindenképpen erősödik a szerepe, hatékonyabb és operatívabb lesz a működése.

Képünkön Horváth Zoltán és dr. Hargitai János látható.


H. L. B. - Fotó: Dittrich Éva