Átvenné a Pécsi Egyházmegye a tamási gimnáziumot

2015. április 24. péntek 16:57

Kezdeményezte a Klebelsberg Intézményfenntartó Központnál (Klik) a pécsi katolikus egyházmegye a tamási Béri Balogh Ádám Gimnázium átvételét a 2015/2016-os tanévtől, amit a helyi önkormányzat támogat - közölte a Tolna megyei város polgármestere pénteken az MTI-vel.

Porga Ferenc (Fidesz-KDNP) elmondta: a képviselő-testület nagy többséggel döntött az átadás támogatásáról, és ugyanígy foglalt állást a tamási német nemzetiségi önkormányzat, illetve az intézmény alkalmazotti közössége. A szülők és a nagykorú diákok május 6-áig jelezhetik, támogatják-e a fenntartóváltást - tette hozzá.

A testület véleményét a polgármester azzal magyarázta, hogy nagyobb garanciát látnak a gimnázium hosszú távú működésére, ha egyházi fenntartásban működik.

Tolna megye középiskoláiban 5000 diák oktatására van lehetőség, ehhez képest 2000-2500 a tanulók száma - jegyezte meg. Mint mondta, az is az átadás mellett szól, hogy a város másik középiskolája, a Tolna Megyei Szent László Szakképző Iskola Vályi Péter tagintézménye érettségit is adó szakgimnáziummá alakulhat.

A tamási gimnáziumban, ahol 350 helyi és környékbeli diák tanul, a fenntartóváltás után megmarad a nyolcosztályos képzés - mondta a polgármester.

Tolna megye hat tankerületének tájékoztatása szerint a Klik megalakulása óta egyházaktól ez volt az első kezdeményezés iskola átvételére a megyében, ahol jelenleg egy középiskola, a bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium egyházi fenntartású, Szekszárdon, Pakson, Tolnán pedig egy-egy általános iskolát működtet a pécsi egyházmegye.

Fenntartót válthat a Dombóvár térségéhez tartozó Gyulaj általános iskolája és óvodája is, mindkettőt a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Iskola Alapítvány venné át. Dobos Károlyné (független) polgármester elmondta: az önkormányzat, a szülők, a dolgozók egyaránt támogatták az intézmények átadását.

A 116 diákot oktató iskolában többségben hátrányos helyzetű, roma gyerek tanul, a szeretetszolgálat már eddig is több szociális programban vett részt az 1018 lakosú községben - tette hozzá.

(mti)