Átalakítás: jövőre kevesebb helyi adót kell fizetniük a magánszemélyek egy részének

2017. szeptember 19. kedd 09:20

Átalakítás: jövőre kevesebb helyi adót kell fizetniük a magánszemélyek egy részének

Ahogy már megszokhattuk, az új év új adózási szabályokat is hoz Pécsett. Az önkormányzat osztályvezetője megkeresésünkre azt közölte, a korábban elfogadott koncepció alapján készült módosítás a vállalkozásokat érinti, a magánszemélyek egyes adóterhei csökkennek.

Két úgynevezett „privilegizált" csoportot jelölt ki a pécsi önkormányzat a 2018-ra vonatkozó adószabályokban. Ennek értelmében a magánszemélyeknek, a lakhatást szolgáló épületek kiadása után, valamint az ipari parkban működő cégeknek biztosan nem kell többet fizetniük a közös kasszába jövőre.

- A 2018-ra vonatokozó adórendeletek a 2012-ben megkezdett munka folytatása. Akkor a helyi adófizetői kör minél szélesebb körei számára próbáltunk meg adómértékeket meghatározni, az adófizető polgárok és vállalkozások teherviselő képességének megfelelően - nyilatkozta hírportálunknak dr. Nagy Zoltán (képünkön), adóügyi osztályvezető.

Változik a telekadó is

A magánszemélyekre vonatkozó telekadó összege, illetve a vonatkozó szabályok is átalakulnak jövő év elején. Az eddigi 3000 négyzetméterig érvényes nulla forintos adómérték kizárólag az ilyen teleknagysággal a peremterületeken (Hird, Pécs-Somogy, Vasas, Nagyárpád) városrészekben marad meg, az alapvetően kisebb telkek vonatkozásában az adómentesség 1500 négyzetméterre csökken.
Az üzleti célú telkek esetében a nulla forintos adómérték 500 négyzetméterig marad fenn a korábbi 1500 négyzetméter helyett. Az adó mértéke viszont a sávos progresszióból lecsökkent 50 forint/négyzetméter lineáris adómértékre.
A foghíjtelkek erőteljesebb adóztatását is célul tűzték ki, amelynek célja a „tájsebek" mihamarabbi eltüntetése.


Ami a magánszemélyeket illeti, a gépjárműtároló adómértéke a korábbi 300 forint/négyzetméterről 250 forint/négyzetméterre csökken. A gazdasági épületek adómértéke szintén 250 forintra csökken négyzetméterenként, a mostani 400 forintról.

- Emelkedik azonban a lakásbérleti szerződés alapján hasznosított lakások adómértéke, a korábbi 450 forint/négyzetméterről 750 forint/négyzetméterre. Ennek oka, hogy az albérletbe kiadott lakás havi rendszeres jövedelmet biztosít a tulajdonosa számára, így indokolt ennek az adómérték növelése.

A legtőkeerősebb vállalkozások számára egy új, 1840 forintos adót vezetnek be. A vállalkozási célú magánszemélyek tulajdonában álló, valamint a gazdálkodók építmény- és telekadó mértékei az egyszerűsítés érdekében úgy alakították, hogy az új adómértéke 250 forint, illetve ennek többszörösei legyenek.



Palotás P.