Átadták a megújult Tettyei Mésztufa-barlangot, kiállítással várják a látogatókat

2018. március 24. szombat 10:34

Átadták a megújult Tettyei Mésztufa-barlangot, kiállítással várják a látogatókat

Új természetvédelmi témájú kiállítással gazdagodott a Tettyei Mésztufa-barlang. E mellett elkészült a bejárati rész helyreállítása a „Mecseki barlangok világításának környezetbarát átalakítása, bauxittárók biztonságos és denevérbarát lezárása" elnevezésű projekt keretében.

A beruházás elsődlegesen az élettelen természeti értékek megőrzésére, a bemutatásuk lehetőségeinek javítására irányul. Ez barlangokat és földtani alapszelvényeket jelent. A projekt két legjelentősebb helyszíne az Abaligeti-barlang, valamint a Tettyei-mésztufabarlang. Ezen kívül fejlesztések történnek a Szársomlyó-hegyen, a villányi Templomhegyen, a valamint további helyszíneken a Mecsek és a Villányi-hegység területén.

A projekt megvalósítása 2016 telén kezdődött meg. Azon a télen az Abaligeti-barlangban és a Tettyei-mésztufabarlangban a korábbi villamosrendszer helyett törpefeszültségű villamos hálózat került kialakításra, a világítótesteket energiahatékony, LED-es világítás váltotta fel.

A szükséges helyeken megerősítették a látogatók által járható szakaszokon a kőzetek, Abaligeten pedig ezen kívül barlangi monitoring rendszert építettek ki, amely a kőzetmozgást, a barlangi levegőt és a barlangi patak, valamint a barlangbejárat környezetének fizikai tulajdonságait méri és mutatja be a látogatók számára. A felújítási tevékenységek összesen 775 m szakaszt érintettek.

Pénteken nyitották meg a Tettyei-mésztufabarlangban kialakított, korszerű információs eszközökkel felszerelt természetvédelmi témájú kiállítást, valamint végeztek a barlang bejárati részének helyreállításával is.

Több beszerzésre is sor került a projekt részeként. Az egyes fejlesztendő területek megközelítéséhez és az ott végzett monitoring tevékenység elvégzéséhez beszerzésre került egy terepjáró gépjármű, több a denevérmonitoring tevékenységhez, valamint a barlangok működtetéséhez és bemutatásához szükséges eszköz is.

A projektből hátralévő időben még megvalósításra kerül a Villányi Templomhegy Természetvédelmi Területen található Ammonitesz-tanösvény korszerűsítése, a cserkúti Czana-domb, valamint a magyaregregyi Vár-völgyi tanösvény felújítása - ezek összesen 5 földtani alapszelvényt érintenek. Ezen kívül további 11, a Mecsekben, valamint a Villányi-hegység területén található védelem alatt álló barlang lezárására is sor kerül és az Abaligeti-barlang bejáratát is felújítjuk.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg, 169,2 millió forint támogatással.


Képünk
illusztráció. 

Forrás: DDNP - Fotó: Pixabay