Arany János műveit mutatták be rajzfilmeken

2018. március 11. vasárnap 12:00

Az Arany János Emlékévhez kapcsolódóan 2018. március 10-én kiállítást, rajzfilmes foglalkozást és konferenciát tartottak Nagyszalontán a pécsi Total Art Nemzetközi Művészeti Egyesület tagjai. A rendezvény középpontjában Arany János műveinek rajzfilmes adaptációi álltak, a program résztvevői betekintést nyerhettek azokba az alkotásokba, amelyek a jeles költő műveit különböző animációs technikákkal jelenítik meg a filmvásznon. 

Az eseményen megrendezett kiállításon jeleneteket láthatott a közönség a Daliás idők, a Pázmán lovag, a Walesi bárdok és az Edward című animációs filmekből, megtekinthette azokat az eredeti, mai is üzemképes műszaki berendezéseket, amelyeket a rajzfilmek elkészítése során az alkotók használtak, valamint betekintést nyerhettek a különböző animációs technikákba is.

A délelőtti foglalkozáson a Nagyszalontáról és a környékbeli településekről érkezett gyerekek szakértők vezetésével saját maguk készíthettek animációkat a frissen megtekintett Arany-adaptációk nyomán, kipróbálhatták a forgó dob (zootróp) készítést és a stoptrükk technikát.

A délután folyamán megtartott konferencián Kardos Andrea, a Total Art Egyesület elnöke a mozgóképtörténetről tartott átfogó előadást, majd Dr. Varga Zoltán filmtörténész „Adaptációk rajzfilmes szemmel" című előadásában példákkal illusztrálva mutatta be az irodalmi alkotások filmre vitelének módszereit. Varga György, az első egész estés festmény-animációs film, az 1984-ben bemutatott Daliás idők operatőre a rendkívüli látványvilágot felvonultató, munka- és időigényes animációs technika titkaiba avatta be az érdeklődő közönséget. A konferenciát Márkus István, a pécsi Csorba Győző Könyvtár munkatársának előadása zárta, aki az audiovizuális kultúra kistelepüléseken való terjesztésének gyakorlati módszereit mutatta be a
KönyvtárMozi működésén keresztül.

A határokon átívelő, pécsiek által Nagyszalontán megvalósított egész napos kulturális
rendezvény az irodalom- és a filmtörténet különleges, kevesek által ismert szegmensére kívánta felhívni a figyelmet, a megjelent érdeklődők magas száma alapján elmondhatjuk: hatalmas sikerrel.

Forrás: Total Art Nemzetközi Művészeti Egyesület