Adóváltozások, cégátalakítások is szerepelnek az első őszi közgyűlés napirendjén

2017. szeptember 06. szerda 17:08

Adóváltozások, cégátalakítások is szerepelnek az első őszi közgyűlés napirendjén

Az eredeti időpontnál egy héttel előbb, csütörtökön tartják meg az első őszi közgyűlést. A képviselőknek igen fajsúlyos kérdésekben kell dönteniük, többek között a jövő évi adókoncepció módosításáról, a városi cégek egy részének átalakításáról, valamint húsz fő elbocsátásáról. 


Amint arról hírt adtunk, Páva Zsolt, Pécs polgármestere a korábban tervezettnél egy héttel előbbre, most csütörtökre hívta össze az első őszi városi közgyűlést, mert - mint lapunknak korábban elmondta - „az ellenzéki képviselők az egyre közeledő parlamenti választások miatt láthatóan igénylik a tanácskozások mielőbbi megkezdését".

Utóbbi olyannyira így volt, hogy a pécsi közgyűlésben helyet foglaló ellenzéki képviselők mielőbbi rendkívüli közgyűlést tartattak volna, amihez azonban a képviselők negyedének közös véleményen kellett volna lennie, ámde az Összefogás Pécsért Egyesület nem állt bele a Jobbik kezdeményezésébe.

Így aztán csütörtökön - a szervezeti és működési szabályzat értelmében - nem rendkívüli, hanem rendes közgyűlésre kerül sor, viszont a terítékre kerülő témák fontossága miatt nyugodtan minősíthetjük rendkívülinek is a tanácskozást.

A napirendi pontok közül az önkormányzat kiadásainak csökkentése és a bevételek növelését célzók viszik a prímet. Mindezek célja, hogy csökkentsék az önkormányzat 7, 5 milliárdos hiányát.

A város tulajdonában lévő cégek egy részét - azokat, amelyek működtetése komoly terhet jelent az önkormányzatnak - átalakíthatják. A szakmai önállóságuk megtartása mellett a Pannon Filharmonikusokat, a Pécsi Balettet, valamint a POSZT-ot működtető társaságok az önkormányzat kezén lévő tulajdonrészét a ZSÖK-be apportálják, ha elfogadják az ezt célzó javaslatot.

A Harmadik Színház a Pécsi Nemzeti Színház szervezeti egységében, a Pécsi Horvát Színház pedig az Országos Horvát Önkormányzat fenntartásában működhet majd a jövőben.

A jövő adókoncepció módosításával beemelnék a helyi rendeletbe a multicégek különadóját.

Várhatóan létszámleépítésről is döntenek a képviselők, a takarékosság jegyében a polgármesteri hivatalból húsz dolgozót küldenek el.

Máté Balázs