Adónyomozók szállták meg kedden a pécsi Zsolnay-gyárat, büntetőeljárás indult

2016. április 27. szerda 10:59

Frissítve: 2016. április 26. kedd 12:57

Adónyomozók szállták meg kedden a pécsi Zsolnay-gyárat, büntetőeljárás indult

Frissítve: mintegy negyven dolgozót hallgattak ki, nyolc-kilenc alkalmazottat el is vittek a nyomozók. A NAV munkatársai üzleti iratokat foglaltak le. Költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt nyomoznak. Az önkormányzat azt közölte: "már nem lepődnek meg semmin". Hírportálunk információi szerint az adónyomozók kedden délelőtt tűntek fel a gyárban.

Úgy tudjuk, a kedden reggel kezdődött akció egészen késő délutánig tartott. 

FRISSÍTVE:

Kuperczkó Adrienn, a NAV Dél-dunántúli Bűnügyi Igazgatóságának sajtóreferense az MTI megkeresésére közölte, hogy költségvetési csalás és más bűncselekmények gyanújával indítottak büntetőeljárást, további tájékoztatást azonban a nyomozás érdekeire hivatkozva nem kívánt adni.

A pécsi Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. és fő tulajdonosi köre múlt hétfőn azt közölte: attól tartanak, hogy továbbra is ellenséges kivásárlási szándék fenyegeti a céget, amelyhez asszisztál a kisebbségi tulajdonos, a Pécs Holding Zrt., a baranyai megyeszékhely önkormányzatának vagyonkezelő vállalata.

A pécsi önkormányzat akkor úgy tájékoztatta az MTI-t, szándékuk, hogy a város emblematikus vállalata a jövőben is biztonságban legyen.

A céget kedden a déli órákban az MTI nem tudta elérni.

A Polgármesteri Kabinetiroda közleményt adott ki:

"Sajtóhírek szerint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyomozói szállták meg kedden a Zsolnay-gyárat. Az információk szerint az átfogó vizsgálat eredményeként eddig több dolgozót is kihallgattak, illetve elkísértek a nyomozók, köztük a cégvezetőt is.

Mi már nem lepődünk meg semmin, hiszen már korábban is voltak félelmeink.

Talán ez a történés is mutatja, s érthetővé teszi mindenki számára, hogy miért volt szükség korábban a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítésére, azaz védelem alá helyezésére".

Cséplő Petra, a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. igazgatóságának elnöke az MTI-nek nyilatkozva azt mondta, értetlenül állnak a vizsgálat előtt, amelyet megfélemlítési kísérletként értékelnek.

Az igazgatóság elnöke megjegyezte, hogy a vizsgálatnak közvetlen köze lehet a pécsi városvezetéshez, amely miatt jogi lépések - köztük feljelentés - megtételét tervezik, ennek részleteiről azonban többet nem kívánt elárulni.

Cséplő Petra arról is beszámolt, hogy a 17 óra körül véget ért ellenőrzés keretében a porcelánmanufaktúra mintegy negyven munkatársát hallgatták meg, közülük nyolc-kilenc alkalmazottat kísértek el a nyomozók, őrizetbe azonban senkit sem vettek.

Tájékoztatása szerint a NAV munkatársai üzleti iratokat foglaltak le, ugyanakkor a keddi vizsgálat végeztével a nyomozóktól átvett jegyzőkönyv szerint bűncselekményre utaló jel nem merült fel.

Cséplő Petra hangsúlyozta: társaságuk szabályosan működik, az 2015-ben elért több mint 700 millió forintos árbevételével Magyarország egyik legnagyobb adófizetője, amely azonban "a pécsi városvezetés részéről folyamatos támadásoknak és lejáratásnak van kitéve".

 

Képünk illusztráció.

 

EQM - Fotó: Dittrich Éva/archív