A Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. azt állítja, a város el akarja adni a tulajdonrészét

2016. április 18. hétfő 13:16

Frissítve: 2016. április 18. hétfő 18:15

A Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. azt állítja, a város el akarja adni a tulajdonrészét

FRISSÍTVE: az önkormányzat szerint Pécset és a pécsieket a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. jelenlegi többségi tulajdonosa ki akarja zárni a gyár életéből, ami megengedhetetlen. Közleményt adott ki hétfőn a Zsolnay Zrt., amelyben azt állítják a pécsi önkormányzat el akarja adni a társaságban meglévő kisebbségi tulajdonrészét. Az önkormányzat későbbre ígért tájékoztatást. 

A cég közlése szerint „a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. a csatolt, Pécs Megyei Jogú Városa és a Pécs Holding Zrt. által a Társaságnak címzett dokumentumokat hozza nyilvánosságra. (Közleményükhöz mellékelték egy levél másolatát, amelyben Barna Béla, a Pécs Holding Zrt. vezérigazgatója azt írta, értékesíteni kívánják a holding tulajdonában lévő részvények egy részét.) Tesszük ezt azért, hogy világossá váljon a társaság kisebbségi tulajdonosainak részvény eladási szándéka, ugyanannak a cégcsoportnak, amely tavaly a többségi tulajdonost is megkereste, annak ellenére hogy eladási szándéka nem volt.

A jelenleg még meg nem nevezett cégcsoport a Zsolnay Zrt. megszerzését nem adta fel, az ellenséges kivásárlási szándék véghezvitelében a kisebbségi tulajdonos (Pécs MJVÖ) képviselője készségesen segíti úgy, hogy eszközként használja a Zsolnay Zrt. stratégiailag kiemelt gazdálkodó szervezetté minősíttetését, jogvita, per alatt álló követelések kikényszerítésével, kötelezettségek súlyos hátralékként történő feltűntetésével, lejáratással, melyben nem mérlegeli, hogy saját, 19%-ban tulajdonolt cégének is jelentős károkat okoz. Gondos gazdaként eljáró kisebbségi (rész)tulajdonos nem szokott célkeresztet rajzolni a gyára légi fotójára és mindezt posztolja facebook-oldalára, de mindezt Páva Zsolt megtette, ezzel „segíti" a Társaság működését.

Szerintünk ez nincs rendben, sőt az sem, hogy egy városvezető részinformációkkal befolyásolja a közvéleményt Zsolnay-ügyben. A társaság kötelezettségeit határidőre teljesíti, közmű cégek felé nincs tartozása, sem az oly sokat emlegetett Tettye Forrásháznak nem tartozik, sem a Pétáv Kft-nek - utóbbi cégnek annak ellenére teljesített, hogy vitás követelés miatt per alatt áll az ügy, részletfizetési megállapodás alapján pontosan fizet a Pécs Holding Zrt. részére és a helyi adó tartozását is részletfizetési megállapodás alapján törleszti", áll többek között a közleményben.

Az önkormányzat hétfőn késő délután reagált a közleményre: 

"Pécset és a pécsieket a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. jelenlegi többségi tulajdonosa ki akarja zárni a gyár életéből, távol akarja tartani attól, hogy megismerjék a társaság valós helyzetét, ami megengedhetetlen.

A Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. hétfői közleménye is azt mutatja: a gyár többségi tulajdonosainak nem tetszik, hogy a pécsi önkormányzata szeretne belelátni a társaság működésébe, valós pénzügyeibe, mérlegébe.

Ennek két magyarázata lehet, de egyik sem jelent semmi jót.

Az egyik, hogy a gyár tulajdonosainak van valami takargatni, titkolni valójuk.

A másik, hogy a többségi tulajdonos kicsinyes bosszút kíván állni azért, mert korábban a kormány jogi védelem alá helyezte a társaságot, illetve kicsinyes bosszút kíván állni azért, mert a város elvárja, s jogosan követeli, hogy a társaság megfizesse a tartozásait, az elmaradt közüzemi díjakat, helyi adókat.

A Zsolnay-gyár többségi tulajdonosának homályos szándékaival a pécsi önkormányzat szándékai egyértelműek voltak a múltban, a jelenben és a jövőben is.

Ez pedig nem más, minthogy mindent megteszünk azért, hogy a város emblematikus vállalata biztonságban lehessen", olvasható a közleményben. 

EQM