A vállalkozások fejlesztése a legfontosabb feladatuk - Továbbra is elérhető a mikrohitel

2020. március 10. kedd 14:59

A vállalkozások fejlesztése a legfontosabb feladatuk - Továbbra is elérhető a mikrohitel

Az 1991-ben alapított Baranya Megyei Vállalkozói Központ Alapítvány egyik meghatározó tevékenysége a mikrohitelezés. Ennek keretében nemcsak a már több éve működő, de akár a frissen alakult vállalkozások (egyéni vállalkozások, gazdasági társaságok) számára is biztosítanak kedvezményes visszatérítendő forrást. A mikrohitel programról Pohl Marietta ügyvezető igazgatót kérdeztük. 

 

 

- Miben rejlik a mikrohitel program népszerűsége?

- Mikrohitelünk egyik legfontosabb tulajdonsága és a visszajelzések alapján egyben a vonzereje is, hogy más támogatásoktól, vagy banki hitelektől eltérően mind az igénylés folyamata, mind az elszámolás menete valóban egyszerű és vállalkozóbarát, illetve nem utolsósorban kiszámítható. A konstrukció alapfilozófiája, hogy minél egyszerűbb lépéseken keresztül vezesse a vállalkozókat a mikrohitel igénylése során, ezen felül pedig kollégáink a mikrohitel teljes futamideje alatt ingyenes tanácsadás keretében állnak Ügyfeleink rendelkezésére. Ez az egyablakos, kis léptékű és emberközpontú ügyintézés az, ami mostanra sajnos kiveszni látszik a finanszírozói szférából, pedig hatalmas kereslet van arra, hogy a nem bankképes, de piac- és életképes mikrovállalkozások megfelelő támogatásokhoz jussanak.

Alapítványunk jelenleg a Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvánnyal együttműködve az Országos Mikrohitel Alapból (OMA) nyújt visszatérítendő támogatásokat a régió mikrovállalkozásainak beruházási (pl. ingatlan vásárlása, felújítása, korszerűsítése, eszköz, technológia, vagy gép beszerzése), valamint forgóeszköz-beszerzési (pl. áru, alapanyag, készlet beszerzése, illetve bérleti díj, bér és járulékok finanszírozása) céljainak eléréséhez. A konstrukció főbb paraméterei: max. 10 millió forint a felvehető kölcsönösszeg szerződésenként, max. 10 év a lehetséges futamidő és fix 3,9% a kamat a teljes futamidő alatt, természetesen árfolyamkockázat nélkül, azaz a mikrohitel forint alapú. Nagyon fontos kiemelni, hogy jelenleg ez az egyetlen olyan támogatott visszatérítendő forrás, melyet akár 100 %-ban ingatlan(ok) vásárlására lehet fordítani! A kölcsönösszeg folyósítását követően a fix kamaton kívül semmilyen járulékos költséggel nem kell számolnia az igénybevevő vállalkozásoknak. Nincs előtörlesztési díj, végtörlesztési díj, vagy bármilyen a kereskedelmi banki konstrukcióknál előforduló egyéb költség. A konstrukció részletes leírása, a benyújtandó dokumentumok listája és a lebonyolítás menetének ismertetése megtalálható az Alapítvány honlapján, a www.bmvk.hu címen.

- Kik vehetik igénybe a mikrohitelt?

- Azok a magyarországi székhellyel rendelkező működő vagy induló, nem mezőgazdasági tevékenységet folytató gazdasági társaságok, egyéni vállalkozók vehetik igénybe, amelyek életképes üzleti tervvel rendelkeznek és éves nettó árbevételük és/vagy mérlegfőösszegük legfeljebb 2 millió euró.

Fontos kiemelni, hogy 2019 januárjától egy nagyon kedvező változás állt be a konstrukcióban: egy projektre továbbra is maximum 10 millió forint folyósítható, de egyszerre 20 millió forintnyi mikrohitele lehet adott vállalkozásnak, a szerződések számától függetlenül.

További információk a www.bmvk.hu oldalon, vagy a 72 214 050-es telefonszámom.
Irodánk Pécsett, a Felsőmalom u. 13-ban található.

 

(x)