A tűzoltóknál is teljesítheti a diákok a közösségi szolgálatot

2019. február 01. péntek 16:20

A tűzoltóknál is teljesítheti a diákok a közösségi szolgálatot

A katasztrófavédelem megyei szinten több fogadóintézménnyel is várja azokat a diákokat, akik az érettségihez szükséges közösségi szolgálatot polgári védelmi, tűzvédelmi vagy iparbiztonsági területen szeretnék teljesíteni. Azoknak a diákoknak ugyanis, akik 2016. január 1-je után érettségiznek, ötvenórányi közösségi szolgálatot kell teljesíteniük. 

 

A katasztrófavédelem helyi szervei változatos programokkal várják a diákokat. A közösségi szolgálat Pécs mellett, Mohácson, Siklóson, Szigetváron és Komlón is teljesíthető.


Komlón és Pécsett minden szombaton tűzoltó technikai eszközöket ismerhetnek meg közelebbről a diákok. A megyeszékhelyen továbbá elmélyülhetnek a közösségi szolgálatosok az iparbiztonsági, tűzoltósági, hatósági és polgári védelmi feladatokban is.

Mohácson a laktanya és szerkarbantartás mellett, a Mohácsi Határkikötőbe is ellátogathatnak a fiatalok. Siklóson a tavaszi időszakban közreműködhetnek a katasztrófavédelmi ifjúsági verseny szervezésében. Szigetváron pedig, az adatrögzítési feladatokon túl, lakosságtájékoztató kiadványok terjesztésében vállalhatnak szerepet a nebulók. Új eleme a programnak, hogy a legtöbb katasztrófavédelmi kirendeltség bemutatja a nebulóknak azokat a kockázati helyszíneket, amelyek hatással vannak a települések katasztrófavédelmi osztályba sorolására.


Katasztrófavédelmi közösségi szolgálatra jelentkezhet minden olyan 9-11. évfolyamon tanuló középiskolai hallgató, aki szabad akaratából, egyéni választása és motivációja alapján, a pénzügyi haszonszerzés szándéka nélkül végez önkéntes tevékenységet, más személyek, vagy a közösség javát szolgálva. Az érintett középiskolák a 9-11. évfolyamos tanulóik részére letöltendő 50 óra közösségi szolgálatot lehetőleg a három tanévre arányosan elosztva szervezik meg. A tanuló választása szerint dönthet, hogy közösségi szolgálatot egy, vagy több intézményben kívánja-e teljesíteni.

 

Forrás: Katasztrófavédelem