A sulikban is szolgálnak és védenek: 71 iskolarendőr segíti a diákokat Baranya megyében

2019. február 01. péntek 16:45

A sulikban is szolgálnak és védenek: 71 iskolarendőr segíti a diákokat Baranya megyében

Összesen nyolcvannyolc oktatási intézményben érhető el iskolarendőr Baranyában. A program keretében az általános iskolásoknak többek közt alapvető ismereteket adnak át a közlekedés, a drogprevenció, valamint a szabálysértés és bűncselekmény témakörökben. Cél a balesetek megelőzése, illetve a „szabálykövető magatartás" kialakítása.

 

Immár több mint tíz éve működik - sikeresen - az iskolarendőr program Baranya megyében. A 2008 szeptemberében indított kezdeményezés hozzájárul ahhoz, hogy a gyerekek biztonságosan közlekedhessenek, megtanulják az alapvető szabályokat, összességében nagyobb biztonságban élhessenek, ne legyenek sem elkövetők, sem pedig áldozatok.

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság megkeresésünkre közölte, a program kapcsán feladatuk, hogy az általános iskolások részére korosztályuknak megfelelő mélységben alapvető ismereteket adjanak át a szabályos gyalogos, kerékpáros és közösségi közlekedés, a drogprevenció, a diákcsíny, valamint a szabálysértés és bűncselekmény témakörökben.

Ilyen kérdésekkel keresik fel az iskolarendőröket

A megyei rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint számos kérdéssel fordulnak a megyében szolgálatot teljesítő hetvenegy iskolarendőrökhöz. A gyerekek általában az első vezetői engedély megszerzésével kapcsolatos információk, a szülők a szabálysértések, bűncselekmények, a pedagógusok pedig a prevenciós rendezvényekről érdeklődnek.

A rendőrök tavaly augusztusban úgynevezett forgalomszervezési és -technikai bejárásokat tartottak a sulik környékén, majd iskolakezdéskor több intézmény közelében a polgárőrséggel együttműködve segítették a kicsiket átkelni az úttesten.

Mint megtudtuk, a program Baranyában összesen nyolcvannyolc településen zajlik. Az iskolarendőrök elérhetőek a városok mellett többek közt Beremenden, Királyegyházán, Zengővárkonyban, Gödrén és Baksán is. Pécsett huszonegy oktatási intézményt érint a kezdeményezés.

Egy-egy rendőrhöz akár négy iskola is tartozhat. Az intézményeket a tanévnyitón mindenképpen felkeresik, továbbá részt vesznek szülői értekezleteken és a rendezvényeken, valamint prevenciós tanórákat tartanak. A nyári és téli szünidőt megelőzően pedig felhívják a diákok figyelmét a rájuk leselkedő veszélyekre.

Természetesen a rendőrök a középiskolásokról sem feledkeznek meg, az ilyen intézményekben úgynevezett bűnmegelőzési tanácsadók nyújtanak segítséget a tanulók számára.

Palotás Péter - Fotó: Dittrich Éva