A somogyi zsaruk nyomoznak a pécsi Kubatov-videó ügyében

2013. február 17. vasárnap 11:57

A somogyi zsaruk nyomoznak a pécsi Kubatov-videó ügyében

A Jobbik feljelentése alapján a rendőrség nyomozást indított a Kubatov-videó ügyében - közölte az ellenzéki párt vasárnap az MTI-vel.

"A Btk. 211. §-ába ütköző választás rendje elleni bűncselekmény bűntettének megalapozott gyanúja miatt nyomoz a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság a Jobbik feljelentése alapján a decemberben az interneten megjelent Kubatov-videó miatt" - olvasható a közleményben.

Mint írták, az Országos Rendőr-főkapitányság helyt adott a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság kizárási indítványának, mivel a határozat szerint "a videofilmen egyértelműen felismerhető Kubatov Gábor és Csizi Péter országgyűlési képviselő. Csizi Péter Pécs Megyei Jogú Város alpolgármestere, akivel megyei rendőrfőkapitányként napi munkakapcsolatban áll". A nyomozást ezért a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság folytatja le.

Az ellenzéki párt szerint Kubatov Gábor legutóbb kiszivárgott oktatófilmje újabb bizonyíték a Kubatov-listák törvénytelenségére, a Fidesz pártigazgatójának gátlástalanságára.

A Jobbik a közleményében felszólította a kormányt, hogy "az újabb botrány árnyékában hagyjon fel a nemzeti konzultációnak nevezett propagandával és adatgyűjtéssel, miután nyilvánvalóvá vált, hogy ki listázza a magyar állampolgárokat kartonnal és vonalkóddal látva el őket".

 

A közlemény szerint a párt "aggodalommal figyeli, hogy politikai nyomás nem fogja-e befolyásolni a büntetőeljárást". 2010-ben a kiszivárgott Kubatov-hangfelvételek nyomán a feljelentések ellenére még el sem rendelték a nyomozást - fűzték hozzá.

A Jobbik december 17-én tájékoztatott arról, hogy a Fidesz pártigazgatójának kiszivárgott "oktatófilmje" alapján feljelentést tesznek személyes adattal való visszaélés és a választás rendje elleni bűncselekmény miatt. Az Együtt 2014 szintén aznap közölte, hogy az adatvédelmi hatóság vezetőjéhez fordulnak a Fidesz adatkezelése miatt.

Mint írták: Kubatov Gábor, a Fidesz kampánygépezetének irányítója a videóban nemcsak elismeri mindazt, amit 2010 tavaszán, a választások előtti hetekben még tagadott, hanem dicsekszik vele; a 2009-ben a pécsi időközi polgármester-választáson készült belső kampányfilmből az derül ki: a "Kubatov-listák" igenis léteznek - írta akkor a választói mozgalom, amelynek társalapítója a Bajnai Gordon vezette Haza és Haladás Egyesület.

Török Zsolt, az MSZP szóvivője december 20-án azt közölte: az internetre felkerült videó megalapozza a különleges adatok jogosulatlan kezelésének gyanúját, ezért személyes adattal visszaélés miatt ismeretlen tettes ellen feljelentést tesznek, míg az adatvédelmi törvény megsértése miatt az alapvető jogok biztosához fordulnak.
A nol.hu december 20-án írt arról, hogy Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke elutasította a Haza és Haladás Egyesület beadványát az "újabb Kubatov-ügyben".

A Népszabadság honlapján megjelentek szerint Péterfalvi Attila a válaszában hangsúlyozta, hogy korábban már volt ezzel - legalább is a pécsi esettel - kapcsolatban egy átfogó, az adatvédelmi biztos által lefolytatott vizsgálat. Ez a vizsgálat, mint a NAIH elnöke fogalmazott: "kiterjedt a számítógépen tárolt adatbázisok ellenőrzésére, külön vizsgálva a párttal nem rokonszenvezők esetlegesen fellelhető adatait. A párt az adatvédelmi biztos kérésének eleget téve online hozzáférést biztosított adatbázisához.

Jóri András adatvédelmi biztos leszögezte, hogy a vizsgálat során alkalmazott szúrópróbaszerű tesztek alkalmával nem talált arra utaló jelet, hogy létezne pártszimpátia alapú, a Fideszt elutasító választópolgárokról nyilvántartás". Péterfalvi Attila szerint az új videofelvétel érdemben új tényt nem tartalmazott, ezért az ügyet nem vizsgálja - írta a nol.hu.

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság a Jobbik közleményében jelzett rendőrségi nyomozás megindításáról vasárnap nem adott tájékoztatást.