A piac bizonytalanságai miatt elhalasztotta a thyssenkrupp a pécsi beruházását

2020. június 16. kedd 15:43

A piac bizonytalanságai miatt elhalasztotta a thyssenkrupp a pécsi beruházását

Tavaly nyáron jelentették be, hogy a pécsi Déli Ipari Parkban több mint 17 milliárd forintos zöldmezős beruházással motoralkatrészeket gyártó üzemet épít a német thyssenkrupp. A társaságnál kedden viszont azt közölték, hogy a beruházás másfél-két évet csúszik.


Komoly sikert ért el a magyar kormány, illetve a korábbi, Fidesz-KDNP-s városvezetés, azzal, hogy a thyssenkrupp egy jelentős beruházást indított el a baranyai megyeszékhelyen. A német központú társaság világszerte mintegy 34 ezer munkatárssal készít csúcstechnológiás alkatrészeket az autó- és gépipar számára, egy igazi „nagyágyú" választotta tehát Pécset.

Mint arról korábban beszámoltunk, az összesen 17,4 milliárd forintos zöldmezős beruházás - amelyből 5,57 milliárd forint az állami támogatás - révén felépülő új üzemben vezérműtengelyeket és elektromotor alkatrészeket állít majd elő az ott dolgozó körülbelül kétszáz munkatárs. A tervek arról szóltak, hogy az épület 2020-ban elkészül, és megindul a gyártás is.

A cég kedden viszont közleményben jelentette be, hogy a beruházás csúszik:

"A thyssenkrupp korábban 2021-re tervezte a motorkomponensek gyártásának elindítását az új pécsi gyártóüzemben, ahol elektromos motorok alkatrészei is készülnek majd a hibrid és a teljes elektromos meghajtású járművek gyártói számára.

A vállalat sokáig kitartott a pécsi helyszínre tervezett zöldmezős beruházásának eredeti ütemterve mellett, azonban az autóipari piac bizonytalanságai - így a vevők projektjeinek eltolása - , amelyre később a Covid-19 járványhelyzet miatti piaci csökkenés is negatívan hatott, a beruházás újraértékelését tették szükségessé, ezért a projekt várhatóan 1,5-2 évet tolódik. A hosszú távú megközelítést azonban jól mutatja, hogy a vállalat már most növelni igyekszik a rendelkezésre álló földterületet.

„Magyarország, azon belül pedig Pécs kiváló helyszín bővülési terveink megvalósítására. Az üzleti racionalitás mentén azonban most ki kell várnunk az autóipari konjunktúra globális alakulásának irányát, vállalatunk pécsi zöldmezős beruházása így később valósulhat meg. Az elmúlt több, mint 200 évben vállalatunk mindig sikeresen megoldotta az előtte álló feladatokat, helyzeteket, meggyőződésünk, hogy most sem lesz ez másként. A pécsi projektet a lehet leghamarabb igyekszünk megvalósítani. Ennek alapját a megfelelő mennyiségű megrendelői igény adja." - fogalmazott Marc De Bastos Eckstein, a thyssenkrupp magyarországi autóipari beszállító üzletágának ügyvezető igazgatója.

A jelenlegi tervek szerint, amint a gazdaság visszazökken a normális kerékvágásba, a thyssenkrupp folytatja a beruházás megvalósítását Pécsett. Ennek érdekében jelenleg is folynak az egyeztetések a Nemzeti Befektetési Ügynökséggel, Pécs Megyei Jogú Várossal, valamint a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt-vel. Ennek a folyamatnak a része az újabb földterület vásárlásával kapcsolatos terv is.

Marc De Bastos Eckstein elmondta: „Magyarországon készített high-tech gyártmányaink a világ élvonalába tartoznak, és az elmúlt húsz évben nagyon pozitív tapasztalatokat szereztünk az országban. Továbbra is tartjuk magunkat partnereinknek tett ígéreteinkhez, és bízunk benne, hogy a konjunktúra-hullámvölgyet követően a lehető legrövidebb időn belül sikeresen megvalósíthatjuk elképzeléseinket."

Képünkön: a tervezett gyártóegység látványterve.

 

EQM