A pécsi politikusok irreálisnak tartják, hogy a város működtesse ezután a múzeumokat - FRISSÍTVE

2012. április 04. szerda 16:51

A pécsi politikusok irreálisnak tartják, hogy a város működtesse ezután a múzeumokat - FRISSÍTVE

Amint a Pécsi Újság.hu elsőként beszámolt róla, aláírásgyűjtésbe kezdtek a közgyűjteményi és közművelődési dolgozók "a megyei múzeumhálózat megmentése érdekében". Felmerült ugyanis annak lehetősége (ami cikkünk megjelenésére valósággá is vált - a szerk.), hogy fenntartásuk a későbbiekben a települési önkormányzatok feladata lenne, ám a forráshiánnyal küszködő helyhatóságok - a lapunknak nyilatkozó kormánypárti politikusok szerint - nemigen tudnának pénzt előteremteni a működtetésre. Trombitás Károly, a pénzügyi és gazdasági bizottság elnöke azonban azt mondja, szerinte illogikus lenne egy ilyen kormányzati intézkedés.

Továbbra is sok a bizonytalanság a megyei múzeumok jövőbeni fenntartását illetően, a helyi önkormányzatok illetékesei izgatottan várják, hogy milyen forrásból tudnák ezt a feladatot elvégezni. Hoppál Péter országgyűlési képviselő, az oktatási és kulturális bizottság elnöke a Pécsi Újság.hu megkeresésére azt mondta, biztosat még nem tudni az ügyben, de maga is hallja a folyosói pletykákat a parlamentben.

- Nagy kérdés, hogy az elmúlt tíz évben erősen lepusztított költségvetésű múzeumok milyen költségvetési keretből fognak működni, ha átkerülnének a települési önkormányzatokhoz. Jelenleg ugyanis nem áll rendelkezésre többletforrás, márpedig azt mindenki látja, hogy arra szükség lesz.

Fabényi Júlia marad a BMMI igazgatója

Az igazgató asszony mandátuma március 31-én lejárt, újabb, öt évre szóló megbízásáról a döntést az illetékes miniszter hozta meg. A pályázatra négyen adták be jelentkezésüket. Az idei évi működésre átutalt 45 millió elfogyott, az intézmény sorsa a szaktárcán múlik.

Erre pénzt a helyi önkormányzatok saját erejükből nyilván nem tudnak előteremteni. Trombitás Károly, a pénzügyi és gazdasági bizottság elnöke szerint pedig egyenesen furcsa lenne, ha a múzeumok a helyhatóságokhoz kerülnének, hiszen a múzeumfenntartás alapvetően nem önkormányzati feladat.

- Egyrészt nincs is pénzünk rá, mindenki tudja, hogy mennyire forráshiányos a költségvetés. Másrészt az oktatási intézmények- amelyeknek a fenntartása abszolút helyi önkormányzati feladat - nemsokára állami felügyelet alá kerülnek majd. Nem értem, hogy miért lenne jó lecserélni az iskolákat a múzeumokra?

Trombitás amondó, hogy ebben nincs logika, ráadásul ha az állam még pénzt sem ad hozzá, akkor meg pláne illogikus az elképzelés.

- Oké, hogy a kultúra fővárosa vagyunk, de akkor sincs pénzünk ezek fenntartására. Ha lenne is többletforrásunk, akkor azt is inkább az iskolákra fordítanánk - fogalmazott a politikus.

A pécsi múzeumi helyzetet egyébként jól jellemzi, hogy harmincöt év után jogutód nélkül megszűnik a Pécsi Galéria és Vizuális Műhely. A képviselő-testület legutóbbi ülésén döntött arról, hogy a kulturális intézményrendszer átalakításának legújabb, a költséghatékonyságot szem előtt tartó intézkedése során a Galéria eddigi feladatait a Zsolnay Örökségkezelő Nkft. veszi át.

FRISSÍTVE

Cikkünk megjelenése után kaptuk az értesítést, hogy a Magyar Közlöny tegnapi számában a kormány a megyei múzeumokat és könyvtárakat a megyei jogú városok fenntartásába utalja. Arról, hogy forrást is biztosít-e (és ha igen, mennyit) a jövőben a kabinet pl. Pécsnek a feladatra, egyelőre nincs információ.

Archív fotónkon Trombitás Károly (Fidesz).

H. L. B.