Bár volt kihívója, Fabényi Júlia marad a múzeumok igazgatója

2011. december 07. szerda 18:28

Bár volt kihívója, Fabényi Júlia marad a múzeumok igazgatója

Mint ismert, januártól állami fenntartásba kerül a megyei önkormányzati intézményrendszer, így egyebek mellett a múzeumok és levéltárak működtetése is. A tavaly kétszázötvenhatmillió forintból gazdálkodó Baranya Megyei Múzeumok Igazgatóságának vezetője szerint tragikus helyzetben vannak, és egyelőre nem tudni, hogy jövőre javulhat-e a helyzetük. Bizonyosnak csak az látszik, hogy 2012. március 31-ig Fabényi Júlia marad az intézmény igazgatója.

December végén lejár a megyei múzeumok igazgatójának a mandátuma, ám Fabényi Júlia - amennyiben a soron következő közgyűlés úgy dönt és erre jó esély van - még minimum további három hónapig tevékenykedhet az intézmény vezetőjeként. Rajta kívül még egy pályázó (Mészáros Ádám etnográfus, az idén szeptemberben megszűnt barcsi Dráva Múzeum igazgatója) jelentkezett a posztra, ám a folyamatosság fenntartása érdekében minden bizonnyal az eddigi igazgató látja el a közeljövőben is a vezetői feladatokat.

A megyei önkormányzatok konszolidációjáról, valamint az intézményrendszerük átvételéről szóló, január elsején életbe lépő törvény rendelkezéseinek értelmében ugyanis jövő év elejétől már nem a megyei önkormányzat gyakorolja a fenntartói jogot. A jogszabály szerint tehát legkésőbb 2012. március 31-én megszűnik az átvett intézmény vezetőjének megbízatása is - Fabényi Júlia azonban azt mondja, tavasszal is megpályázza majd az általa 2007 óta vezetett intézmény igazgatói posztját.

Tavaly a BMMI 256 millió forintból gazdálkodott, ebből közel 180 millió forint jutott a bérekre és a járulékokra, a maradék az üzemeltetési költségek fedezetére szolgált. A szakmai feladatok ellátására külön pályázati és támogatási forrásokat kellett felhasználni.

Az igazgató tisztában van a jelenlegi (gazdasági) állapotok tarthatatlanságával.

- Nehéz, tragikus a helyzetünk, nem tudjuk, hogy mit hoz a jövő, most a túlélés a feladatunk - fogalmazott, hozzátéve, hogy ez az állítás persze "az ország összes múzeumára igaz". Mindennek ellenére a jegyértékesítésből nem számíthatnak többletbevételre, sőt, a mostani recesszió következtében inkább jegyárcsökkentésre készülhetnek a - kedvezmény miatt nyilván nem túlságosan szomorú - leendő látogatók.

Az esetleges létszámleépítéseket firtató kérdésünkre az igazgató felidézte, hogy a múzeum „hőskorában", a kilencvenes évek közepén mintegy kétszázan dolgoztak az intézmény keretei között. Előbb 2004-ben csökkent a létszám, 110 főre, majd két évre rá már csak 85 munkatárs maradt.

- Nemcsak a gyűjtemények fenntartása a fontos, hanem azon kevés szakember benntartása is a rendszerben, akik ismerik és tárlatokat képesek összehozni az itt található anyagokból. A képzőművészeti anyagunk olyan jelentős, hogy kölcsönzések sorát bonyolítjuk. A Nemzeti Galéria mostani Ferenczy Károly kiállításán például három jelentős képünk is helyet kapott - zárta a beszélgetést Fabényi Júlia.

H. L. B. Fotó: Dittrich Éva