Fabényi újra pályázik, és azt mondja, Pécsett marad a Csontváry-gyűjtemény

2012. február 27. hétfő 18:42

Fabényi újra pályázik, és azt mondja, Pécsett marad a Csontváry-gyűjtemény

Nehéz helyzetbe került - önhibáján kívül - a Baranya Megyei Múzeumok Igazgatósága (BMMI), miután 130 millió forint hiányzik az idei évi költségvetéséből. Az ok prózai: "adminisztratív hiba folytán elakadt a pénz az illetékes tárcák között, amelynek felkutatása jelenleg is zajlik". Fabényi Júlia (képünkön), a BMMI igazgatója reméli, hogy egy-két hónapon belül megérkezik az összeg hozzájuk, különben valóban nehéz helyzetbe kerülnek. Az viszont megnyugtató, hogy a Csontváry Múzeum gyűjteménye - a korábban felreppent hírekkel ellentétben - egyelőre marad Pécsett.

Egyelőre keresik a megyei múzeumigazgatóság idei évi további működéséhez elengedhetetlenül szükséges mintegy 130 millió forintot. Az illetékes kulturális, gazdasági és közigazgatási tárcák szakemberei dolgoznak az összeg előteremtésén - tudtuk meg Fabényi Júliától, a BMMI igazgatójától.

- Az optimista variáció szerint egy-két hónapon belül meglesz a pénz, a legrosszabb esetben pedig nem lesz meg sehol - mondta a szakember, aki kérdésünkre hozzátette, hogy ez azonban például nem jelenti azt, hogy elkerül Pécsről a világhírű Csontváry Múzeum gyűjteménye. (Ismert, korábban fővárosi szakemberek lobbiztak az egyedülálló tárlat Budapestre vitele mellett.) A részleges vagy teljes bezáráshoz vagy egy gyűjtemény elszállításához az érintett tárcák hozzájárulása szükséges; ez komoly következményekkel jár.

Bezárás esetén ráadásul kérdésessé válna a kiállított műtárgyak és egyéb leletanyagok további sorsa is.

- Azzal nem oldódik meg semmi, ha egy elírás miatt bezárunk. Nem hagyhatjuk őrizetlenül a tárgyakat. A gyűjtemény nagy része védett műkincs, legyen az a természettudományi részleg vagy a régészeti részleg anyaga. Csak az utóbbi helyen három folyókilométernyi anyagunk van. Ezt nem lehet csak úgy kitenni az utcára - hangsúlyozta az igazgató.

Mindenesetre, ha nem kerülne elő a több mint százmillió forint, az nagy valószínűséggel létszámleépítést vonna maga után, bár az is jelentős anyagi következményekkel járna.

- Az uniós beruházások miatt a múzeumnak tíz évre szóló, mintegy 1,2 milliárd forintos kötelezettségvállalása van az EU felé. Ennek egyik feltétele egy marketingosztály létrehozása, míg egy másik egy meghatározott létszámú teremőr-állomány alkalmazása volt. Ha azonban nem működünk megfelelően, akkor az unió akár vissza is igényelheti a támogatást.

Az év elejétől a múzeumigazgatóság is átkerült a Megyei Intézményfenntartó Központ (MIK) égisze alá. A központ alá tartozó intézmények vezetői posztjára új pályázatokat írtak ki. A BMMI élére március másodikáig lehet benyújtani a pályamunkákat - így tesz majd Fabényi Júlia is.

- Nincs megoldás a mostani, 45 milliós költségvetésre. A legutóbbi pályázatomban is jeleztem, hogyan lehetne a múzeum működtetését fenntartható pályára állítani, ezt kisebb módosításokkal a mostani anyagomban is felvázolom. Vannak opcionális javaslataim, de erről egyelőre nem szeretnék beszélni. Valószínűleg nem én leszek az egyetlen pályázó, de ez nem baj, hiszen lehet, hogy másoknak jobb javaslataik lesznek - zárta a szakember.


H. L. B. - Fotó: Dittrich Éva