A pécsi havihegyi mandulafa képviseli Magyarországot az Európa fája versenyen

2019. január 31. csütörtök 15:51

A pécsi havihegyi mandulafa képviseli Magyarországot az Európa fája versenyen

A tavalyi Év fája versenyen győztes pécsi havihegyi mandulafa képviseli Magyarországot az Európa fája elnevezésű megmérettetésen - tájékoztatta csütörtökön a pécsi Janus Pannonius Múzeum (JPM) az MTI-t. 

 

A közlemény felidézte: az Ökotárs Alapítvány által szervezett, tavaly júliustól október végéig tartó online szavazást 4779 vokssal - több mint ezer szavazat előnnyel - nyerte meg a pécsi havihegyi templom bejárata előtt álló pécsi mandulafa.

"Janus Pannonius pécsi püspök-költő, a múzeum névadója 1466-ban írt egy dunántúli mandulafáról, amely az örök megújulás sajátos szimbóluma lett a városban" - olvasható az összegzésben, amely arra is kitért, hogy a havihegyi öreg fát a JPM Természettudományi Osztályának Jurassic családi túraklubja fogadta örökbe.

A pécsi mandulafa az Év fája versenyen - a Római-parti fákat, illetve a különleges szebényi óriási tölgyfát is maga mögé utasítva - első helyezést ért el 2018-ban, így a csavarodott törzsű, 135 év körüli növény képviseli Magyarországot az Európa fája versenyen.

Mint emlékeztettek rá, a megmérettetésen eddig háromszor lett első magyar fa, illetve a második helyezést is sikerült többször elnyerni.

Az online szavazás pénteken indul www.treeoftheyear.org/home honlapon, az eredményeket március 19-én jelentik be a szervezők.

MTI