A pécsi Bánki Benjamin nyerte a fődíjat a Pesti Vigadóban rendezett Versünnep Fesztiválon

2016. június 13. hétfő 10:21

A pécsi Bánki Benjamin nyerte a fődíjat a Pesti Vigadóban rendezett Versünnep Fesztiválon

A Magyar Művészeti Akadémia impozáns székházában, a Pesti Vigadóban június 11-én, szombaton került sor a Versünnep Fesztivál keretében a Diák seregszemlére, ahova a legjobb versmondók kaptak meghívást, a döntősök iskolájukat, közösségüket és korosztályukat képviselve 20. századi és kortárs magyar költők műveiből válogattak. A fődíjat a pécsi Bánki Benjamin (képünkön) nyerte meg.

Az eseményre Hódmezővásárhely, Hajdúböszörmény, Pécs, Dunaújváros és Baja mellett Szlovákia és a Vajdaság több településéről is érkeztek versenyzők. A zsűri elnöke Császár Angéla Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész.

Kolti Helga, a Versünnep Alapítvány elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a vers összeköti a világkülönböző pontjain élő magyarságot, költőink fontos gondolatokat fogalmaztak meg és ezt most a gyerekek közvetítik.

A középiskolás kategória fődíjasa a számos korábbi versmondó versenyen eredményes pécsi Bánki Benjámin lett, nyereménye 5 napos balatoni táborozás, továbbá jövőre a költészet napján a professzionális előadókkal együtt felléphet majd a Nemzeti Színházban. A győztes versmondó Szilágyi Domokos Halál árnyéka című versének megrendítő erejű tolmácsolásával hajtott fejet valamennyi diktatúra áldozatai előtt, melynek különös aktualitást az idei Gulág emlékév adott.

Bánki Benjámin, az ifjú pécsi költő saját és a klasszikusoktól mondott versei mellett a fiatal korosztály körében egyre népszerűbb slampoetry műfajban is kiemelkedik. A Dél-dunántúl legnagyobb középiskolás kulturális rendezvényén, a keszthelyi Helikon Ünnepségeken a közelmúltban 3200 diák közül a legeredményesebb egyéni versenyző volt, két arany minősítéssel, két különdíjjal és egy ezüst minősítéssel.

Forrás: Tehetség Pécs 2020