Baráti alapon néha ugyan cukkolják, de senki nem vitatja a pécsi Bánki Beni tehetségét

2015. október 13. kedd 06:37

Baráti alapon néha ugyan cukkolják, de senki nem vitatja a pécsi Bánki Beni tehetségét

Átvette a napokban fényes nyereményeit Bánki Beni - a 15 éves pécsi gimnazista az idei Ki Mit Tube? verseny abszolút győztese. A vetélkedő három hónapja során mintegy 13000 szavazatot kapott Beni slam poetry műfajban, ebből a legutolsó fél napon 5000 fölötti voksot számláltak. 

- Mit szóltak az osztálytársai ehhez a győzelemhez?
- Gratuláltak. Szoktak cukkolni, de csak baráti alapon. Megköszöntem a szavazatokat, még egy nagy bulit is szerveztünk. A győzelmet ünnepeltük, műsort adtunk videókkal, jöttek sztárvendégek, akik színesítették az estet, például egy barátom, aki 18 másodperc alatt rakja ki egy kézzel a Rubik-kockát.

A díjkiosztó délelőttjén még iskolában volt, majd édesapja vitte fel a díjkiosztó ünnepségre, ahol részt vett mind a tíz döntős is, Beninél mindegyikük idősebb.

- Alig pár órával a nyereményeső után tud választani, minek örül a legjobban?
-A New York-i útnak, ahova magammal vihetem az egyik zsűritagot is, s ott együtt egy közös forgatáson vehetünk részt. Ő Saiid, kétszeres slam poetry bajnok Magyarországon. De a többi nyeremény is rendkívüli, hiszen mindent tudok hasznosítani, korábbi versenyeimen ez nem volt jellemző.

A slam poetry Amerikából indult, ahol a zene üteme határozta meg a rímeket, direkt, szókimondó műfaj. Az utóbbi időben zene nélkül is egyre jobban terjed Magyarországon és Pécsett is. A Nappali bárban havonta vannak telt házas rendezvényeik, egy-egy témát választva lépnek fel a versmondók. Bánki Beni egy rasszizmusellenes (A fehér ötven árnyalata) verssel indult, majd a szólásszabadságról rímelt.

- Ezekre a témákra nem egy választ kell adni, de fel kell őket vetni - gondolkodik el Beni a témaválasztásain. - A velem egykorú barátaim nem feltétlenül érdeklődnek, de jó lenne, ha véleményük lenne és vitatkozhatnánk. Valamilyen szinten mindenki megtapasztalja, hogy elnyomnak bennünket, nem mondhatjuk el mindig a véleményünket, nem mindig beszélhetünk szabadon, ezért fontos szólni erről is. Még ha nem is nagy mértékben tapasztalható mindez, de jelen van. A nézettség több mint 70 000-nél jár jelenleg, a legelső produkciómnál 140 ezer volt.

Eddig nem nagyon foglalkoztak ezzel a műfajjal, csak akik benne voltak, most egyre több külső látogatót is vonz, ennek örülök. Megosztó személyiség vagyok, akik nem kedvelnek, inkább interneten nyilvánítanak véleményt rólam.

- Fontos a kritika? Mennyire veszi komolyan az intelmeket?
- Minden kritikát meghallgatok, elolvasok, azok között szemezgetek, ha kifejezetten a személyem elleni offenzívának nyilvánítható, akkor azokkal nem foglalkozom. De a javaslatokkal, meglátásokkal igen, mert jobb leszek, ha figyelembe veszem őket. Hálás vagyok Puzsér Róbert kritikusnak, aki elemezte a fellépéseimet, és korrekt, szakértői véleményt mondott. Ott volt a díjkiosztón is, még közös képünk is készült vele, igyekszem hallgatni rá.

Nyeremények:

Bánki Beni egy New York-i utat nyert videóforgatással profi helyszínen, a YouTube stúdiójában, egymillió forint értékű médiatámogatást, egy Seat Ibiza egyéves használati jogát, egyéves mobilnet előfizetést, egy Sony videokamerát, valamint egy androidos Smart tévét.

- Jó szemléletű iskola a Babits, hogy a tehetséget szárnyaltatja, nem lenyomja.
- Már a gimnázium előtt is sokat vetélkedtem, általános iskolai versmondó versenyekre jártam vagy saját verseimmel pályáztam. A legnagyobb eredményem volt akkoriban, hogy a Magvető Kiadónál megjelentem egy antológiában, mert megnyertem az Országos Költőállomás pályázatot szabad vers kategóriában, illetve különböző megyei versenyeken kaptam arany minősítést. Itt a gimnáziumban a magyartanárom Pethőné Nagy Csilla, valamint Szász-Kolumbán Olga tanárnő, aki már 25 éve vezeti az iskolában a pódium szakkört, ő oktat beszédtechnikát, a versenyekre pedig együtt készülünk.

- Ilyen nagy siker után mennyire tud szerény maradni az ember?
- Remélem tudok - mosolyog meggyőzően Beni. - Ilyen karakter vagyok, nem hiszem, hogy bármi változott volna a személyiségemben a verseny után.

- Merre tovább?
- Ismerem a saját határaimat, így a versírást és a slam poetryt is folytatom. Ők ketten jól kiegészítik egymást, az egyik az írásé, a másik a kimondott szóé, melyik hat jobban, az tőlünk függ.

 

 

Hárságyi Margit - Fotó: Dittrich Éva