A nyár végére készülhet el a repülőgépgyár új üzeme a pogányi légikikötő szomszédságában

2019. április 04. csütörtök 08:27

A nyár végére készülhet el a repülőgépgyár új üzeme a pogányi légikikötő szomszédságában

Napjainkban már ötvenen dolgoznak a Magnus Aircraft Zrt. pogányi egységében. A tavaly októberben átadott csarnok és irodaépület mellett épül a kompozitüzem, amelyben várhatóan nyár végén indul meg a termelés. Folyamatosan toborozzák a munkaerőt.


Több mint ötmilliárd forintos beruházás zajlik a Pécs-Pogány repülőtér mellett.
Az első ütemben átadott 1900 négyzetméteres összeszerelő csarnokban évente nagyjából száz kisgépet raknak össze, illetve felhúztak egy irodaházat is, ahonnan a Kecskemétről Baranyába települt Magnus Aircraft Zrt.-t irányítják.

A fejlesztés azonban itt nem állt le. A társaság arról tájékoztatta lapunkat, hogy a 2018 októberében átadott egység közvetlen szomszédságában már épül az újabb, körülbelül ötezer négyzetméter nagyságú üzem, ahol a repülőgépek szerkezetéül szolgáló kompozitot állítják majd elő. A tervek szerint a munkálatokkal nyáron végeznek.

A forgalmat is megdobták

Az elmúlt időszakban mintegy negyedével emelkedett a forgalom a pogányi reptéren. A légikikötőt az úgynevezett business jetek, azaz üzleti gépek, illetve a pilótoktatást végző társaságok mellett a Magnus Aircraft Zrt. repülői is rendszeresen használják. Ez természetesen pénzt is hoz a létesítménynek, a társaságtól kapott díjak 2018-ban nagyjából egy-két százalékkal növelték a bevételt, ám az összeg várhatóan nagyobb lesz, amint végeznek a teljes beruházással.

A cégnél közölték, a pogányi légikikötő melletti komplexumban napjainkban ötven munkatársat foglalkoztatnak. Ha a teljes beruházás megvalósul, várhatóan 115-re bővül az alkalmazottak száma.

A Magnus nemcsak a gyártást hozta Baranya megyébe, a tervezést is innen irányítják. Ennek keretében például a német nagyvállalattal, a Siemensszel közösen végzik az elektromos meghajtású repülőgépek fejlesztését. Ez nemzetgazdasági szempontból azért fontos, mert ennek köszönhetően a magyar szakemberek ötletei hazánkban valósulnak meg.

A társaság számos álláslehetőséget kínál a honlapján, ahol közvetlenül is jelentkezhetnek az érdeklődők. Közölték, a különböző munkakörökbe folyamatos a toborzás.

Palotás Péter - Fotó: Dittrich Éva