A Nemzetközi Földrajzi Unió díja Enyedi Györgynek

2008. augusztus 17. vasárnap 22:10

A Nemzetközi Földrajzi Unió (IGU) Laureat d'Honour Díjjal tüntette ki Enyedi Györgyöt - tudatta szerkesztőségünkkel az MTA RKK főigazgatója, Horváth Gyula professzor.

Az IGU 31. világkongresszusán, Tuniszban augusztus 15-én az unió legmagasabb elismerésében részesítette Enyedi György akadémikust, a pécsi központú MTA Regionális Kutatások Központjának alapító főigazgatóját, kutatóprofesszorát.

A díjat a világszerte elismert tudós a geográfia nemzetközi tudományos együttműködésének szervezésében, a regionális tudomány megalapozásában elért kimagasló eredményeiért, iskolateremtő munkájáért és a széles nemzetközi szakmai közvélemény elismerését kiváltó egyéni kutatási teljesítményéért kapta.

A professzor 1972-1984 között az unió falusi térségfejlesztési projektjét irányította, 1984 és 1992 között az IGU alelnöke volt.

Enyedi professzor alapította 1984-ben Pécsett az MTA Regionális Kutatások Központját. Az országos kutatási hálózatot működtető intézet a nemzetközi regionális tudomány elismert műhelye lett.

A regionális tudomány intézményrendszere azóta kiépült Magyarországon. Az ország több egyetemén regionális tudományos képzési programok és doktori iskolák irányítását az Enyedi-iskolából kikerült tizennégy egyetemi tanár látja el, több tucat magasan képzett regionális kutató közreműködésével.

Pécset a kelet-európai regionalizmus tudományos bölcsőjének tekintik sokfelé Európában. Ennek elismeréseképpen rendezi 2010-ben a Regional Studies Association európai kongresszusát Pécsett.

EQM