A lakcímnyilvántartást kukkolta egy volt polgármester, elítélték

2020. február 07. péntek 18:00

A lakcímnyilvántartást kukkolta egy volt polgármester, elítélték

A Szigetvári Járásbíróság csütörtökön megtartott előkészítő ülésen folytatólagosan elkövetett hivatali visszaélés bűntettében bűnösnek mondott ki egy vádlottat, s ezért a 1 év 6 hónapra próbára bocsátotta. 

 

 

A bíróság által megállapított tényállás lényege szerint a vádlott korábban egy Baranya megyei község polgármestere volt, 2013. október 28. napjától az önkormányzati hivatalban dolgozott igazgatási, anyakönyvi főelőadóként, önkormányzati igazgatási szervnél közhatalmi feladatot ellátó hivatalos személyként. Munkaköréből adódóan hozzáfért a települési szolgáltatási rendszeren keresztül a személy- és lakcímnyilvántartáshoz.

A 2014. évi önkormányzati választásokon a vádlottal szemben egy másik polgármesterjelöltet választottak meg a község polgármesterének. 2018 nyarán - közelebbről meg nem állapítható időben - a nyomozás során fel nem derített személyektől olyan információ jutott a vádlott tudomására, hogy az újonnan megválasztott polgármester több személyt jelentetett be az érintett községhez tartozó lakcímekre azért, hogy a 2019. évi önkormányzati választások eredményét befolyásolja.

Ennek ellenőrzése céljából a vádlott a 2018. október 8. napjától 2019. április 5. napjáig terjedő időszakban a munkahelyi számítógépén keresztül rendszeresen belépett a személy- és lakcímnyilvántartásba, ahol mindösszesen 126 alkalommal jogosulatlanul keresést hajtott végre különböző, a községhez tartozó személyekre, lakcímekre.

A vádlott a hivatali kötelességével egyéb módon visszaélve szerezte be a fenti lakcím adatokat, cselekményével jogtalan előnyt szerzett saját maga számára, mivel az adatokhoz díjfizetés, a felhasználás céljának és jogalapjának igazolása, valamint közigazgatási eljárás nélkül jutott hozzá.

Az ítélet nem jogerős, az ügyész esetleges jogorvoslata bejelentésére három nap határidőt tartott fenn.

Forrás: Pécsi Törvényszék