A kosz, a szemét az úr a pécsi buszmegállókban - Reménytelen, mint a szélmalomharc?

2022. augusztus 04. csütörtök 10:55

A kosz, a szemét az úr a pécsi buszmegállókban - Reménytelen, mint a szélmalomharc?

A pécsi helyi közösségi közlekedés buszmegállóinak állapota siralmas. Ennek alapvetően két oka létezik. Az egyik az, hogy gyakrabban kellene takarítani. A másik, miszerint ritkábban kellene szemetelni. Tulajdonképpen bármelyik megvalósítható lenne, mégis nagyon nehéz elképzelni a gyors változást. Mert, még ami egy fillérbe sem kerülne, azt is nehéz keresztülvinni. 

 

Uránvárosban, az egyik ilyen nagy végállomáson a seprési sebesség képtelen felvenni a versenyt a szennyezési kedvvel. Itt-ott, rendre lehet találni kitört üveget, ahol átjár a szél a váróhelyek ülőkéi között.

Az onnan két megállóra lévő Mecsek Áruháznál sem ideális a helyzet. A gyalogosforgalom nagy, ezzel gyakorlatilag arányosan a kosz sem kicsi. Bár ott akadnak boltok is a szolgáltatóházban, tehát nem lehet mindent az utasokra fogni. Ráadásul mostanság valaki még egy hosszú politikai bujtogatást is odafestett a járdára. Persze rosszul mutat, nem a tartalma okán, hanem esztétikailag.

Ha valaki egy 4-es járattal eljut az Indóház térig, kissé fel is lélegezhet. Mert elsőre a rend az úr. De az egyik indulási helyen, az állomás oldalának végénél a pad kövezete törött, a deszka korhadt. Csámpás az egész, a derékszöget nem a lábazathoz igazítják. Enyhén megdőlten áll az egész, szerencsére azért önmagát még képes megtartani.

A fekete tábla

A Konzum áruház előtti járdán áll egy oszlop, rajta egy elektromos tábla feketéllett. Eredetileg az érkező buszok száma, úti célja, érkezésének időpontja volt rajta követhető. De immár hónapok óta csupán az óra működött rajta. Az ügyfélszolgálat tájékoztatása szerint nem akadt hozzá megfelelő alkatrész, bár mostanra ismét életre kelt az eszköz. A hosszú várakozás magyarázata a XXI, évszázadban eléggé hihetetlennek tűnt, de nem volt mit tenni
ellene.

Egy kis utazással könnyedén bárki eljuthat a most átadott vásárcsarnokig. Ott található a megyeszékhely legújabb buszmegállója. Majdnem minden a helyén áll, de természetesen akad azért mit szóvá tenni. A látásukban korlátozottak számára a járdára letettek olyan köveket, amik alapján bottal jól lehetne tájékozódni. A vajszínű elemek egy T-betű rövidebb ágában végződnek, megkönnyítve a fogyatékkal élők felszállását. Igen ám, de öt buszból öt nem ott áll meg, vagyis ha valaki bízik a jó szándékban, akkor bizony nekimegy a kocsi oldalának. Mert ennyire nem figyelünk egymásra!

A Rákóczi úton, a nagyáruház előtti padra ráférne egy alaposabb mosás. A műanyag elemek között „gondosan" behajtogatott papírfecnik éktelenkednek. Aki odatette, talán megtehetett volna két lépést a kukáig. A bitumenen foltok éktelenkednek, eredetük ismereten, átmulatott éjszakákra emlékeztetnek. Súrolással bizonyosan el lehetne tüntetni a nyomokat.

Vele szemben, az adóhivatalnál lelhető meg a város talán legnagyobb forgalmú megállója. Jól visszatükröződik rajta az állandó sürgés-forgás.

Szinte éjjel-nappal elbírna egy takarítót, aki soha nem érne a dolga végére. Csikkek tömkelege, elszórt buszjegyek, papírgalacsinok. A bitumen retkes, erre nincs alkalmasabb szó. Akad ugyan más kifejezés, ám az nem fejezi ki híven a helyzetet. A padok deszkái ecsetért meg festék után kiáltanak. Pár csavar már nem töltheti be szerepét, mert a háttámla szétkorhadt mellette, az évek során.

Ha valaki elvetődne a Lánc utcai rendelőintézetig, ott is elszomorodhatna. Az egyik pad környékén annyi cigarettavég éktelenkedik, hogy az már tiltott dohányreklámként is felfogható lenne. A gyep szélén lehet látni, seprűt régen láthatott a placc. A fedett várón kopott, kéretlenül odaragasztott képek üzennek az áldatlan állapotokról.

Mindezek csupán egy rövid séta tapasztalatai, a belvárosban. De a külvárosok felé sodródva sem kedvezőbb a helyzet, legfeljebb kevesebbek szemét szúrja. Don Quijote óta tudjuk, milyen is s szélmalomharc. Rendet vágni szorgos kezekkel alig lehet. Csak a tudatformálással együtt válhatna eredményessé a küzdelem.


Pucz Péter - Fotó: Dittrich Éva