A halétkek fővárosa volt szombaton Mohács, érdeklődőkkel és illatokkal telt meg a város
2019. július 21. vasárnap 11:25

Szombaton rendezte meg a Mohácsi Német Önkormányzat az III. Dunamenti Halfesztivált. A programra idén is rengeteg érdeklődő érkezett, akik késő estig megtöltötték a város utcáit. Újdonságokkal is készültek idén, ilyen volt a halpont, ahol bárki megkóstolhatta a valóban minőségi halétkeket, s az is, hogy idén a legszebben terített asztalokat is zsűrizték.
Harmadik alkalommal rendezték meg a Dunamenti Halfesztivált szombaton Mohácson, amelyen minden korábbinál többen vállalkoztak halételek elkészítésére. A főzésre nemcsak a helyiek, hanem a környékbeli településekről - például Palotabozsokról, Székelyszabarból és Dunaszekcsőről -, sőt, még messzebbről érkezők is neveztek.
Persze nemcsak a főzés, de az együtt étkezés öröme is nagy volt, az eseményen számos finomságot kóstolhattak végig az arra járók, de a legsikeresebbek most is a Duna mentén ismert módon elkészített halételek voltak.
A szervezők fő célja a Dunamenti halételek sokszínűségének bemutatása volt, a fesztivál ideje alatt pedig a nagyközönség is elkészíthette, vagy meg is vásárolhatta kedvenc halételét a kitelepülő halárusoknál.
A halfesztivált szórakoztató kulturális programok és finom borok is színesítették. A színpadon a magyarországi német nemzetiségi kultúra képviselői mellett Ausztriából érkező fellépők is megmutatkoztak. Az idei rendezvény sztárvendégei a Bon Bon zenekar, valamint a Die Mayrhofner zenekar volt, akik szintén hatalmas bulit csináltak a városban.
Este kilenc óra után a Szentháromság szobornál felépített színpadnál hirdették ki az eredményeket, amikor is sétálóutca felől tömegesen indultak meg az emberek a finom borokat hátrahagyva, hogy meghallgassák az értékelést.
2019-ben, a III. Dunamenti Halfesztivál alkalmával négy kategóriában volt lehetőség zsűriztetni: I. mohácsi halászlé, II. Dunamenti halászlé, III. egyéb dunai halétel, s a negyedik kategória, a legszebben terített asztal, amely idén egy újdonság volt.
Illés Richárd, a Mohácsi Német Önkormányzat tagja elmondta lapunknak, hogy az eddigi rendezvények közül az idei sikerült a legjobban, rengetegen jelentkeztek a főzésekre, s az érdeklődők száma is nagyobb volt az eddigieknél.
- Idén a halpont számított újdonságnak, ami nagyon jól debütált véleményem szerint. A minőségi halétel megkóstolására volt lehetőség, a mohácsi halászlé és a harcsapörkölt kapcsán. Illetve volt még egy apró dolog, ami szintén sok látogatónak tetszett, a Millenniumi emlékműnél lévő fotósarok. Sokan fotózkodtak, hallal, bográccsal és különféle helyi jellegzetességekkel. A két fellépőnek is nagy sikere volt, s örömünkre ők is nagyon jól érezték magukat az eseményen, többen megemlítették, hogy ilyen jó vendéglátásban még nem volt részük sehol sem - mondta lapunknak Illés Richárd.
Az asztaltársaságokat illetően kimagasló volt a részvétel az első két rendezvényhez képest, míg első évben 100 asztalt foglaltak, tavaly pedig 135-öt, idén 157-re növekedett ez a szám.
Pauska P. - Fotó: Dittrich Éva
Facebook box
Megosztás
Mások most ezeket a cikkeket olvassák
- Buszbaleset szemtanúit keresik a...
- A házasság érvénytelenségének egyes...
- Megszűnnek az esők, szombaton már a...
- Repültek a kukák, dőltek a leanderek...
- Lámpatisztogatóból lett majdnem...
- Új eszközzel gyarapodott a...
- Állatorvosi ügyelet a hétvégén...
- Kérés nélkül is kapnak gondosórát a...
- Jövedéki adóval trükköző bandát...
- Nem kell félni az ártalmatlan...