A Férfi Főzőegylet újabb ajánlatai

2008. április 26. szombat 19:44

A Férfi Főzőegylet újabb ajánlatai
Folytatjuk gasztronómiai kalandozásunkat, méghozzá a levesek, illetve meleg előételek körében, melyeket köretként is fogyasztottunk farsangi bálunkon - némi danolászás közepette (képünkön). A most közölt recepteket Fertői Miklós tagtársunk készítette el, nagy sikerrel.


Levesek:

Gombás- juhtúró krémleves

Hozzávalók: (4 személyre): 12 dkg brindza (juhtúró), 20 dkg gomba (ha lehet erdei), 10 dkg mascarpone sajt, 1 nagy krumpli, 1 póréhagyma vagy 3 csomag zöldhagyma, 2 dl főzőtejszín, 2 db húsleves kockából hús alaplé, só, fehérbors, őrölt kömény, szerecsendió, 1 csokor friss kapor, 2 evőkanál szalonnazsír, 1 zsemle.

A gombát megtisztítjuk, felaprítjuk, kevés zsiradékon lepirítjuk. Felengedjük egy kevés alaplével, és puhára főzzük. Közben a krumplit meghámozzuk, feldaraboljuk őrölt köményes vízben megfőzzük, áttörjük.

A póréhagymát vagy a zöldhagymákat felkarikázzuk, kevés zsíron megdinszteljük, belekeverjük az áttört burgonyát, hozzáadjuk a maradék alaplevet, a gombát, beledolgozzuk a mascarpone-t, az áttört juhtúrót, fűszerezzük (a sóval óvatosan az alaplé és a brindza is sós!) forralunk rajta egyet.

Ezután a tejszínnel átforgatjuk, megszórjuk az aprított friss kaporral és pirított zsemlekockával tálaljuk.


NÉZZE MEG KÉPGALÉRIÁNKAT, KLIKK IDE!

Krakkói hecsedli-krémleves

Hozzávalók (4 személynek): 3 dkg vaj, 4 dkg liszt, 5 dl rostos almalé, 2,5 dl édes vörösbor, 10 dkg natúr krémsajt, 15 dkg házi készítésű hecsedlilekvár (boltokban csipkeíz), 1 citrom, 1 rúd fahéj, 1 szál vanília, csipetnyi só, őrölt szegfűszeg, 1 dl habtejszín, 4 db babapiskóta.

A vajon világosra pirítjuk a lisztet, felengedjük az almalével, belenyomjuk a citrom levét és a felének a héját is belevágjuk. Továbbá hozzáadjuk a fűszereket, és lassú tűzön negyedórát forraljuk.

Lehúzzuk a lángról, kivesszük a fahéjat, és a citromhéjakat, majd habverővel belekeverjük a krémsajtot és a hecsedlit. Felengedjük a borral, később a tejszínnel, ha szükséges édesítjük, savanyítjuk. Mérsékelt tűzön átmelegítjük. Tálaláskor babapiskótát adunk feltétként.


Meleg előételek, köretek:

Hagymás, tejszínes krumpligratin

Hozzávalók (4 személynek): 80 dkg burgonya, 4 fej vöröshagyma, 5 dkg főzőmargarin, 5 dkg füstölt sajt, 5 dkg trappista sajt, 2 dl főzőtejszín, 1 evőkanál kakukkfű, só, fehérbors.

A burgonyát meghámozzuk, fél centiméteres karikára vágjuk, sós, csipetnyi kakukkfüves vízben félig megfőzzük. A hagymát fél karikára metéljük, a margarinon megpirítjuk, majd mindig kevés víz hozzáadásával majdhogy nem pépesre pároljuk.

Ezután a krumplit és a hagymát egy tepsiben (tűzálló tálban) összekeverjük sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a kakukkfűvel. Beledolgozzuk a sajtkeverék nagyobb részét, ráöntjük a tejszínt, és a 150 fokos előmelegített sütőbe tesszük mintegy 35-40 percre. Tálaláskor megszórjuk a maradék sajtkeverékkel.


Spenótos fusilli

Hozzávalók (4 személynek): 40-50 dkg olasz tészta, 20 dkg házi készítésű zsemlemorzsa, 1 nagy csokor friss kakukkfű, 1 ág rozmaring, 1 kg spenót, 2-3 evőkanál olívaolaj, 4 gerezd fokhagyma, só, frissen őrölt színes bors.

A mártáshoz: 25 dkg mascarpone sajt, 10 dkg natúr krémsajt, 1 dl főzőtejszín, 3 tojás sárgája, 1 dl olívaolaj (extra szűz), 3-4 gerezd fokhagyma, 15 dkg parmezán sajt, só, frissen őrölt bors.

A spenótot felrakjuk főzni. A zöld fűszereket letépkedjük a szárakról, apróra vágjuk, összekeverjük a morzsával, és egy serpenyőben az olajon 4-5 percig pirítjuk. Végül hozzákeverünk 2 db zúzott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, félrehúzzuk.

A megfőtt spenótot összevágjuk, megfuttatjuk egy kevés olajon, melybe a zúzott fokhagymát is beledobjuk, megsózzuk félretesszük. Elkezdjük a tésztát főzni.

Ezen idő alatt, egy teflonedényben, mérsékelt lángon összedolgozzuk a lágy sajtokat, a tejszínt, belekeverjük a spenótot, a zúzott fokhagymát, a tojássárgákat. Óvatosan hozzáadagoljuk az olívaolajat, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

Tálaláskor a fűszeres pirított morzsához keverjük a parmezán nagyobbik részét. A közben kifőzött tésztát, tálba rakjuk, ráöntjük a mártást, megkeverjük, megszórjuk a sajtos fűszeres morzsával, majd a tetejét a maradék parmezán sajttal. Ha köretként fogyasztjuk, a mártást el is hagyhatjuk.

Gastro Artist Pécsi Férfi Főzőegylet