A Culevit megalkotója

2010. február 06. szombat 18:08

A Culevit megalkotója

- Hogyan került Pécsre?
- Már hatodik osztályos korom óta kutató szerettem volna lenni, így tanulmányaimat is ennek megfelelően alakítottam. Középiskolába vegyipari technikumba jártam Nagykanizsán, ebből következett, hogy olyan egyetemen kívántam tanulni, ahol kutatóvegyész szak van. Abban az időben három város jöhetett szóba: Budapest, Debrecen és Szeged. Ez utóbbi mellett döntöttem, 1979-ben szereztem diplomát a József Attila Tudományegyetemen. 1981-ben Pécsre kerültem, az egykori POTE Biokémiai Intézetébe, ahol 2005-ig dolgoztam. A város azért is volt megfelelő számunkra, mivel feleségem kaposvári kötődésű, jómagam pedig zalai vagyok, így nem voltunk távol a szülőktől sem.

- 1987-ben kezdte a szervezet tumorellenes védelmi mechanizmusaival kapcsolatos kutatásait. Mik voltak a Culevit feltalálásának lépcsőfokai?
- A közhiedelemmel ellentétben az immunrendszer sok esetben nem tud megvédeni a daganatok ellen. Ezért két nagy kutatási irányzat alakult ki: az első azt vizsgálja, hogy a tumorsejtek miként menekülnek meg a szervezet védekezőrendszere elől. A második lényege pedig, hogy megpróbálják az immunrendszert rábírni arra, hogy mégis pusztítsa el a rákos sejteket. Mi egy harmadik irányba indultunk el. Úgy gondoltuk, kell léteznie egy másik védelmi mechanizmusnak is, mivel ha nem lenne, akkor sokkal több emberben alakulna ki daganat. Vizsgálataink kiderítették, keringési rendszerünkben vannak olyan molekulák, amelyek egymás hatását erősítve el tudják pusztítani a ráksejteket. Ezek között egyebek mellett aminosavak és vitaminok is találhatóak: összesen 16 ilyen vegyületet találtunk. Az eredményeket aztán a sejttenyésztéses- és állatkísérletekkel is sikerült igazolni, utóbbiakat az elmúlt pár évben az Országos Onkológiai Intézetben végezték el. Az eredményeket 1994-ben levédettem mint szabadalmat, ugyanebben az évben a felfedezés mögé állt az Immunal Kft. is, majd 1998-ban jelent meg a készítmény a gyógyszertárak polcain.

- Hogyan és kiknél alkalmazható a Culevit?
- Korábban csak általános táplálékkiegészítő besorolást kapott,

Út a „Genius Prize-ig"

1951. november 18-án született Nagykanizsán, az érettségiig ott is tanul. Felsőfokú tanulmányait a József Attila Tudományegyetem Természettudományi Karának vegyész szakán végzi, ahol 1979-ben szerez diplomát. 1979-1981-ig tudományos segédmunkatársként dolgozik a Pécsi Orvostudományi Egyetem Elméleti Központi Laboratóriumának Kémiai Intézetében. 1981-ben átkerül a Biokémiai Intézetbe, ahol 1993-ban nevezik ki adjunktusnak.
2005-től a Culevit Kutatás-Fejlesztési Program tudományos igazgatója. A PhD fokozatot 1998-ban szerzi meg. 1981-től részt vesz az egyetemen a magyar, 1986-tól pedig az angol nyelvű oktatásban is. Társszerzőként két egyetemi jegyzet készítésében működött közre.
1987-ben kezdte a szervezet tumorellenes védelmi mechanizmusaival kapcsolatos kutatásait. A PTVR felfedezése és igazolásának eredményei alapján 1993-ban Magyarországon, majd 1994-től 18 másik országban történt szabadalmi bejelentés. Ezekből az Európai Szabadalom mellett eddig tizehat országban adták már meg a szabadalmat. Eredményeit 2007-ig 16 nemzetközi és 6 magyar közleményben publikálta, illetve 21-szer adta elő nemzetközi és 29-szer magyar kongresszusokon. 1998-ban a Feltalálók Olimpiáján „Genius Prize" elismerést kapott; szabadalmát beválasztották az Országos Szabadalmi Hivatal által kiadott válogatott szabadalmak közé, olyan feltalálók, kutatók szabadalmai mellé, mint Puskás Tivadar, Albert Einstein, Szilárd Leó és Szent-Györgyi Albert. Tagja a Magyar Biokémiai Egyesületnek, a Magyar Biológiai Társaságnak, a Magyar Onkológusok Társaságának, az oroszországi Orvostechnológiai Tudományok Akadémiájának, az International Society for Preventive Oncology-nak és az European Life Scientist Organisation-nek.

2009-től a hivatalos megfogalmazás így hangzik: „speciális gyógyászati célra szánt tápszer daganatos betegek részére". A rák esetében nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy az első pillanattól kezdve fel kell venni a harcot betegséggel. A Culevit szedését, mint ahogy a hagyományos kezeléseket (kemoterápia, sugárkezelés, stb.) is célszerű minél korábban elkezdeni. Szerencsés, ha a beteg fegyelmezetten szedi a készítményt, mivel így biztosítható a megfelelő hatóanyag-mennyiség testbe jutása. Gyakorlatban míg a páciens ébren van, addig óránként be kell venni a tablettákat - ezt felszívódási vizsgálatok indokolják. Mivel a Culevit az emberi szerzet saját anyagait tartalmazza, bizonyítottan nincs mellékhatása, ugyanakkor alkalmazása az, ami körülményes lehet. Én ezt az óránkénti szedést nevezném „mellékhatásnak". Ugyancsak érdemes tudni, hogy a készítmény hagyományos terápiákkal együtt is sikeresen alkalmazható. A kísérletek igazolták: nemcsak, hogy fokozzák egymás hatását, de a Culevitben megtalálható molekulák csökkentik a mellékhatásokat és jó eséllyel akadályozzák meg az áttét kialakulását és a daganat kiújulását is. Emellett számtalan olyan egyéb helyzetben is segítik a szervezetet, amikor annak gyors regenerálódásra van szüksége.

- Hogy viszonyult mindehhez az orvostársadalom?
- Bár az orvosok véleménye nagyban függ az egyedi viszonyulástól, szerencsére azonban azt mondhatom, a legtöbb visszajelzés pozitív. A külföldi példa azt mutatja, hogy egyre inkább elterjednek a kiegészítő kezelések a rákbetegek esetében. Ennek hatására például itthon, egy dél-pesti egészségcentrum főonkológusa figyelt fel a Culevitre, amelyről intézményükben előadásokat is tartottam. A különböző szakmai konferenciákon feltett kérdések mindegyikére - úgy érzem - sikerül adekvát válaszokat adnom. Nagyon ritkán visszahallok ugyan negatív hangokat is, de véleményem szerint ezek a kollégák nem rendelkeznek elegendő információval.

- És a betegek, esetleg a közvélemény részéről milyen visszajelzéseket kaptak?
-
Ha barátaim, ismerőseim lettek tumoros betegek még a Culevit-történet kezdetén, sikerült rájuk hatással lennem, hogy megfelelően szedjék a készítményt és elmondhatom, hogy jelenleg mindegyikük egészséges. Az Immunal Kft. fenntart egy tanácsadó szolgálatot is, ahová bizalommal fordulhatnak a páciensek. Ők tartják a kapcsolatot a hozzájuk fordulókkal és egyúttal követik is az utóéletüket. 2007-ben pedig a rólunk korábban több filmet is forgató Dombóváry Gábor írt könyvet a témáról volt tanítványom, dr. Győry Attila közreműködésével, aki maga is ilyen betegségből gyógyult ki. Ebben egyebek mellett olyan túlélőket is megszólaltatnak, akik öt-hat évvel ezelőtt győzték le a gyilkos kórt.

- A tablettán kívül krém formában is hozzáférhető a Culevit. Miként látja a fejlődés lehetőségeit a jövőben?
- Mivel a készítmény által tartalmazott anyagokat többféle probléma kezelésére is használták, többek között a tengerentúlon, hatalmas irodalommal rendelkezünk ezek egyéb, a szervezetre gyakorolt jótékony hatásáról. A krém kiválóan alkalmazható minden nagy bőrszárazsággal járó probléma, betegség, égések és sebek kezelésében. A daganatos betegeknek szánt olyan készítmények vannak kifejlesztés alatt jelenleg, amelyeknek sokkal nagyobb lesz a hatásfokuk - ez ugyancsak szájon át lenne alkalmazható. A későbbiekben - ennek folyományaként - gondolkodunk egy infúzión keresztül adható változaton is. Továbbra is szeretnénk elérni, hogy gyógyszerré minősítsék a Culevitet, de ehhez számtalan feltételnek kell megfelelni, például több, borzasztóan időigényes kísérletet lefolytatni. Egy nem betegeknek készülő filmtabletta is forgalomba fog kerülni a közeljövőben.

Balikó Gergő - Fotó: Dittrich Éva