Weisz Fanni valójában hall és beszél, de gátlásos, ezért kevesen tudják

2014. január 17. péntek 23:20

Frissítve: 2014. január 19. vasárnap 19:49

Weisz Fanni valójában hall és beszél, de gátlásos, ezért kevesen tudják

A 21 éves modell, Pécs arca siketen született - 7 éves volt, amikor megműtötték. Cochleáris implantátumot ültettek be agyának hallóközpontjába, amelynek segítségével azóta - bár sokan azt hiszik, nem - hall. Családja és barátai körében bátran beszél, azonban élő műsorban még nem volt erre példa, ugyanis a magyar nyelvvel kapcsolatban még mindig vannak gátlásai. A magyar nyelvet ugyanis egy siketnek, aki a jelnyelvet ismeri, ugyanúgy meg kell tanulnia, mint nekünk például a németet. Erről is beszélt a Pécsi Újságnak. 

- A műtét idejére, hétéves koromra már előtérbe került a vizuális kommunikáció. A jelnyelvvel is csak később ismerkedtem meg, hiszen akkoriban a siketiskolában, ahova jártam, még a szájról olvasást oktatták - sajnos ez így van a mai napig - a jelnyelv használata tilos volt. Otthon anyukám kialakított egy családi jelnyelvrendszert, de mindent nem tudtunk megérteni, ezért óriási segítséget jelentett ez a műtét.

Fanni azt mondta munkatársunknak, hogy bár hasznos lehet a szájról olvasás, nagyon nehézkes volt a hasonló szájképű szavak megtanulása - mint például a baba, mama, papa esetén - amiket sokszor egyáltalán nem lehet megkülönböztetni. Nem beszélve arról, hogy egy siket kisbaba, ha nincs lehetősége egy ilyen műtétre, mennyire elszigetelődhet a külvilágtól és életminőségében súlyos hátrányok érhetik.

- A siket csecsemők 96 százaléka halló családba születik. Ha a szülők nem tanulnak meg jelelni - márpedig ezt a mai napig nem tanácsolják egyes szakértők, gyógypedagógusok - akkor a gyermek szép lassan eltávolodik a családtól. Ha nem alakul ki egy meghitt kapcsolat közöttük, mindig kívülállónak fogja érezni magát. Ha siket társaságba kerül, ott azért szabadabb lesz a kommunikáció, ami a hallókkal viszont továbbra is nehéz, ezért még nagyobb lesz a szakadék. A testvéremnek és nekem szerencsénk volt, hogy a családunk a műtét mellett döntött, igaz, az ötórás beavatkozás egyáltalán nem volt veszélytelen.

Kevesen tudják, hogy a magyar jelnyelv és a magyar nyelv mennyire különböznek. A feliratot a tévén például a legtöbb esetben nem is értik a hallássérültek.

- Jelnyelven térben ragozunk, ezért sokszor tűnhet úgy, mintha nem is használnánk ragokat. Magyar nyelven például azt mondjuk: ettem, jelnyelven: én eszik volt. Hangzó nyelven a szókép teljesen más, így a siketek számára a ragozott szó ismeretlen szóként jelenik meg. Ezért is érzem úgy, nem vagyok még birtokában elegendő hangzó szónak.

Teljesen hétköznapi dolgok, mint egy jegyvásárlás, taxihívás, pizza rendelés jelenthetnek nehézséget olykor, nem is beszélve a hivatalos ügyek intézéséről. 

- Anyukám sokat van velem, így segít a másnak egyszerű, számomra azonban komplikáltabb dolgokban. A telefonálással hadilábon állok, így ha taxit kell hívni, vagy mobilon egyeztetni bármiről, arra sűrűn megkérem.

Fanni lesz egyébként a milánói világkiállítás magyarországi arca és szeptemberben főszerepet kapott a Kincsem című filmben. Azt mondja, ebben a szakmában már könnyebben boldogul. Mivel vizuális kommunikációt használ, sokkal kifejezőbb a mimikája, testbeszéde, ami komoly előnyt jelent.

- Egyre több felkérést kapok, ami igazán boldoggá tesz, hiszen már kiskorom óta modell szerettem volna lenni. Emellett a tanulásra is hangsúlyt fektetek, de mivel később kezdtem az iskolát, csak most készülök az érettségire. Utána viszont szeretnék egyetemre menni.

Pécs arca több karitatív kezdeményezésben is részt vesz, a Csend Hangja Klaszter tagja és a Vodafone Angyalaként tart előadásokat, a jelnyelv népszerűsítése érdekében. Úgy látja, ennek ismeretében, illetve hallókészülékkel, vagy akár implantátummal sokkal közelebb lehetne hozni a hallássérülteket a halló világhoz.

FRISSÍTVE:

Cikkünk megjelenése után Weisz Fanni több fórumon is jelezte, szerinte félreérhetően vagy nem annak megfelelően fogalmaztunk, ahogyan azt ő elmondta munkatársunknak. A további viták elkerülése végett az alábbiakban változtatás nélkül közöljük vasárnap hozzánk elküldött levelét, ami tartalmazza azt a beszélgetést, mely cikkünk nyersanyagául szolgált:

"Amikor megműtöttek és implantátumot kaptál már több kortársadnak is volt ilyen műszere vagy egyedül neked a barátaid közül?
A suliban nekem volt először.
Ezt azért kérdezem, mert bár kívülállóként természetesnek tűnhet, hogy könnyen hozzászokik az ember egy ilyen nagy ajándékhoz, nem volt furcsa az elején, hogy a csend világa hirtelen zajos lett?
Persze nagyon furcsa volt de érdekes is 
Mennyi időbe telt amíg megtanultad a magyar nyelvet? Olvastam az oldaladon, hogy 10 éves korodig jártál speciális iskolába, mellette tanultad a magyar nyelvet vagy utána kezdted?
Még mindig nem vagyok teljesen a magyar nyelv birtokában. Ennek az egyik oka, hogy 7 évesen műtöttek ezért már a vizuális kommunikáció került nálam az első helyre. Azt is tudni kell, hogy hat éves korig olyan képlékeny az agy, hogy minden új információt képes befogadni. A másik oka pedig, hogy a siketiskolákban akkor még nem csak, hogy nem jelnyelven tanítottak, de még tiltották is. Úgynevezett orális módszerrel azaz szájról olvasással tanítottak minket, ami azért elég gyenge tudást adott nekünk. Főleg a beszédet akarták megtanítani, ami többé kevésbé sikerülhetett csak,de a tudás nagyon csekélyke volt amit kaptunk.
Gondoljunk csak bele. Mondjuk ki egymás után mama, papa, baba, a hasonló szájképű szavakat. Ezeket nagyon nehéz vagy sokszor egyáltalán nem lehet megkülönböztetni.
Ezért lenne fontos a kicsiket jelnyelven keresztül indítani és tudáshoz juttatni, hogy a számukra idegen halló nyelvet is meg tudják ezen keresztül tanulni. Emellett van idő arra, hogy megkeressük a gyermeknek azt a legmegfelelőbb eszközt, legyen az készülék, vagy CI ami segíti a hallásfejlesztést illetve hallani tanulást.

Édesanyád említette, hogy nyilatkozni még nem szeretnél szóban. Mit gondolsz, eljön majd az idő, amikor televízióban vagy bármilyen felvételen megszólalsz? Szokták ezt kérni Tőled?

Természetesen mindig biztatnak és kérik is. Az a baj ezzel, hogy mivel nem vagyok minden hangzó szó birtokában, így ha egy szót nem találok akkor nem tudom folytatni a gondolatsoromat. Tehát nekem biztonságot jelent a jelnyelv, de a hétköznapjaimban mikor a családdal vagy barátaimmal vagyok, akkor beszélek is 
Sokan abban látják az akadálymentesítést, ha a televízióban egyes műsorok alatt megjelenik a felirat „a következő műsorszámot siket és nagyothalló nézőink számára feliratozzuk a teletext 345. oldalon". Azt viszont nagyon kevesen tudják, hogy a magyar jelnyelv és a magyar nyelv mennyire különböznek. Ha valakinek nincs biztos családi háttere, vagy olyan baráti köre, akik segítenek, hogy boldogulhat így siketként?
Bizony ez így van. Jelnyelven térben ragozunk, ezért sokszor tűnhet úgy, mintha nem is használnánk ragokat.
Pl. magyar nyelven azt mondjuk, ettem jelnyelven : én eszik, volt, ezért ugye ebben az esetben is jól látható, hogy hangzó nyelven a szókép teljesen más.
Így a jelnyelvet használó számára, a ragozott szó ismeretlen szóként jelenik meg.
Mit gondolsz, mi lenne erre a megoldás?
Meg kell adni a lehetőséget minden siketen születő babának és családjának a jelnyelv tanulásának biztosítását, hogy ezen keresztül a lehető leghamarabb tudást kaphasson a gyermek, és az egészséges személyiségfejlődése is zavartalan lehessen. Természetesen mellette van idő arra, hogy számára a legjobb segédeszközt megkeressék a szakemberek, ami a hallásfejlődésben és a beszédértés elsajátításában segíti.
Biztos sokan vannak, akik implantátum segítségével sem tudnak teljesen beilleszkedni. Külső szemlélőként úgy látom, Neked sikerült, ami nagyon nagy dolog. Melyik világot érzed közelebb magadhoz, a siketekét vagy a hallókét?
Igen minden eset más. Engem a szegedi klinikán műtöttek, az a pozitív hozzáállás amit ott tanúsítottak, lenyűgöző. Mindent megtettek, hogy nekem a legjobb legyen. Minden segítséget megadtak és támogattak. Az ott lévő szakemberek nem csak tudásukkal de emberségükkel olyan pozitív élményt adtak, ami később sokat segített abban, hogy a CI-t örömmel kezdjem használni és a legtöbbet tudja kihozni belőlem akkor is ha a műtét kicsit későn történt.
Természetesen a jelnyelvet anyanyelvi szinten használom, de abban, hogy az ismert szavakat szépen ki tudjam ejteni a CI segít. Nem tudok, más nevében nyilatkozni csak a saját tapasztalataimat tudom elmondani.
Számomra pedig csak egy világ létezik, amelyben ember minden ember. Mindannyian mások vagyunk, és ettől vagyunk mindannyian különlegesek. Mindenkiben vannak negatívumok és pozitívumok és valahogy ez mindig kiegyenlítődik talán ettől lesz mindenki tökéletes, vagy nem tökéletes? 
Kapcsolatban vagy siket sportolókkal, vagy másokkal, akiket kiemelkedő teljesítményük miatt elismer a halló társadalom?
Igen, persze sok sikettel vagyok kapcsolatban, a siket sportolók között is vannak ismerőseim, tudom, hogy nagyon jók az eredményeik és büszke is vagyok Rájuk. 
Vannak olyan siketek akiket tudásuk és munkájuk miatt nagyra becsülök, akiktől tanulok, pl. Juhász Ferenc, Petke Lajos, Mongyi Péter, akik a Semmelweis Egyetem ÁOK, Kórélettani Intézetében Rosivall László professzor úr vezetésével már két éve oktatják azt a speciális jelnyelvet, mely lelendő orvostanhallgatóknak tanítja meg, hogy hogyan kommunikáljanak, ha siket beteggel találkoznak.
Ez a kurzus az egyetlen olyan jelnyelvi kurzus az országban, mely szakma specifikus, ezzel együtt pedig hiánypótló és egyedülálló. 2012-ben nem véletlen talán, hogy Európai Nyelvi Díjat nyert.
Mivel az egészségügyben a siketek hatványozottabban ki vannak szolgáltatva, hiszen nem is értik, hogy mi zajlik körülöttük, ezért elvállaltam, hogy a Jelnyelvi Kommunikáció II. (mely az első kurzus folytatása) kurzus DVD anyagát siket barátaimmal "feljeleljük".
Aki személyes jó barátom Szabó Gergely divattervező, aki a tv2 Divatkreátor műsorában mérette meg tudását és meg is nyerte a versenyt, akivel a jövőben közös munkát is tervezünk 
Ha jól értesültem most modellként dolgozol. Hogy telnek a napjaid, mennyire sűrű a program? Mennyire nehéz beilleszkedni ebbe a szakmába?
Modellként könnyű. Inkább azt mondanám már könnyű. Eleinte míg nem ismertek azért ott volt a félelem a kommunikációs akadályok miatt. Amióta rájöttek, hogy ezen a területen, ami másutt hátrány, egészen pontosan, miután én vizuális kommunikációt használok, sokkal kifejezőbb a mimikám, a testbeszédem, ami egy fotó videó klip, egy film esetében bizony komoly előnyt jelent. Egyre több a felkérés, ami boldoggá tesz, hiszen már nyolc évesen is modell szerettem volna lenni

Meddig szeretnél modellként dolgozni? Mellette jársz iskolába is? Mik a hosszú távú terveid, céljaid?

A telefonbeszélgetésünk alapján észrevettem, anyukád mennyire támogat. Van mögötted egy külön csapat is, vagy a családodnak van igazán nagy szerepe abban, hogy segítenek, akár a modell karrieredben, akár a közszerepléseknél, interjúknál?
Természetesen, nagyon fontos a család! Igen édesanyám és szülei mindenben támogatnak születésem pillanata óta. Természetesen már egy komoly csapattal dolgozunk együtt. A Csend Hangja Klaszter tagjai a megalakulás óta segítik munkámat.
Különleges helyzetben vagy, mert két társadalommal is megtalálod a hangot. Mindkét oldalról pozitívan állnak hozzád, ahhoz, hogy próbálod közelebb hozni a siketeket és hallókat vagy jut negatív kritikákból is? Van, aki igazán megért?
Tökéletesen megfelelni senkinek sem lehet. A kritikusaim általában azok akik még soha nem találkoztak velem és semmit nem tudnak sem rólam sem a munkámról, csak hallottak egy fél információt valakitől, valahonnan.
Egy valamit tudni kell, hogy a siket babák 96%-a halló családba születik, s miután a jelnyelvet eddig tiltották, s a mai napig nem javasolják a szülőknek, így a gyermek szépen lassan eltávolodik a családtól, nem lesz meg a szülő s a gyermekközt az a meghitt kapcsolat, aminek lennie kell. Így mindig kívülállónak érzi magát, s mikor felnő az emlékei arról fognak szólni, hogy soha nem tudott egy igazán jót beszélgetni vagy viccelődni a számára legtöbbet jelentő emberekkel, a szüleivel. Eljön, az idő mikor siket társaságba kerül, és mivel szabaddá válik a kommunikáció, abban a pillanatban még nagyobb szakadékot kezd érezni a hallók és siketek között. Ez így nem helyes. Azt gondolom minden gyermeknek születése pillanatában kell, hogy egyenlő esélyeket kapjon a tudás és a körülötte lévő információk megszerzéséhez. Ehhez azonban, hogy ne folyamatosan pótolnia kelljen kaphassa meg a jelnyelven keresztüli akadálymentesítést, aztán menjen minden a maga útján tovább. 
Apukám, ha mérges, azt szokta csinálni - mivel elég hirtelen haragú és nagy hangú - ha valami apróságon összekap anyukámmal, a veszekedés elején elmondja a saját verzióját, majd fogja és kiveszi a fülhallgatóját és vita lezárva. Te csináltál már ilyet?
Természetes  De kérem  ezzel a hátrányunkkal élve had engedjünk meg magunknak ennyi kis előnyt, hogyha nincs kedvünk vitatkozni, akkor lekapcsoljuk a villanyt "

 

 

 

Horváth Patrícia - Fotó: Dittrich Éva