3 milliárdos hiány a megyénél

2010. január 28. csütörtök 16:10

3 milliárdos hiány a megyénél
Csütörtökön megtartotta idei első ülését a Baranya Megyei Önkormányzat közgyűlése. A tizenöt napirendi pont közül a legfajsúlyosabb a 2010-es költségvetési tervezet tárgyalása volt. Az előterjesztés szerint az idei évben a megyei költségvetés főösszege 16,8 milliárd forint, amelyből mintegy 8,8 milliárd a működési kiadásokra fordítódik, míg nyolcmilliárdot fejlesztési célokra különítettek el.

A közgyűlés kezdetén a tragikus hirtelenséggel elhunyt Paizs József szigetvári polgármesterre emlékeztek a képviselők, majd megkezdődött az idei év első megyei közgyűlése. A tizenöt napirendi pont tárgyalásának megkezdése előtt Gulyás Emil, a szocialista frakció vezetője felszólalásában a Tudásközpont igazgatói állására kiírt pályázattal kapcsolatban kifejtette, hogy a későbbiekben ne két fő döntsön a kinevezést illetően, hanem szélesebb körű, testületi döntéssel határozzanak a vezetői tisztség betöltéséről.

Hargitai János (képünkön), a testület elnöke válaszában úgy fogalmazott, hogy az egyetemmel együtt újragondolják az egész folyamatot, hiszen a már fennálló megyei intézményrendszer (a megyei kulturális központ és a Művészetek Háza) el tudná látni a tudásközpont által elvégezni szándékozott feladatokat.

Néhány kisebb napirendi pont elfogadását követően a képviselők rátértek a nap legfontosabb témájára, a 2010-es költségvetési tervezet megvitatására. A közgyűlés elnöke szerint a 2010-es büdzsé az elmúlt négy év legnehezebben összeállított költségvetése, hiszen a kormányzati megszorítások miatt alaposan meg kell gondolni a kiadásokra fordítható összegeket.

A Hargitai által röviden ismertetett sarokszámokból kiderül, hogy idén a megye 16,8 milliárd forintból gazdálkodhat, ebből 8,8 milliárd a működésre fordítandó összeg, míg a felhasználási célú kiadások 8 milliárdot tesznek ki. A tervezet 3 milliárdos pénzügyi hiánnyal számol, amelynek fedezete egyrészt 1,5 milliárd forint értékben a pályázatok önrészéhez kapcsolódó fejlesztési hitel, a másik, szintén 1,5 milliárdos elem pedig működési jellegű, likvid hitel.

A központi költségvetési kiesés mintegy 1 milliárd forint, emellett szintén megközelítőleg ugyanennyit kell a megyei kórház adósságrendezésére fordítani. (A kórház idén dupla annyi veszteséget termelne, ha a megye működtetné továbbra is.) A tervezet 620 milliós megtakarítással számol, ebből 259 millió a személyi juttatásokon hajtható be, és 50 millióval takarékoskodik maga a Hivatal.

A megszorítások leginkább a szociális és kulturális szféra dolgozóit érintik, mindent egybevetve 100 fő munkaviszonyát szüntetik meg a megye égisze alá tartozó intézményekben. A költségvetési vita során a szocialista frakció nem támogatta a tervezet elfogadását.

A megyei önkormányzat elnöke az általános vita zárszavában leszögezte, hogy a folyamatban lévő megaberuházások - a szűkös költségvetési keret ellenére - indokoltak, hiszen 50-100 évre készülnek, az orfűi aquapark idővel vagyongyarapodást is eredményezhet majd. Végül a képviselő-testület 36 megjelent képviselőjéből 24-en szavaztak igennel, így a tervezet elfogadásra került.

Legközelebb március 4-én ülésezik a testület.

Képünkön: Hargitai János, a megyei közgyűlés elnöke és Lászlóné Kovács Ilona megyei főjegyző.

Horváth L. Balázs - Fotó: Dittrich Éva