2 milliárddal kevesebb jut Pécsnek

2009. október 26. hétfő 19:15

2 milliárddal kevesebb jut Pécsnek
Alighogy túléli Pécs az idei évet, az ország jövő évi költségvetése kapcsán tervezett kormányzati forráskivonás újabb csapást mérhet a városra: 2010-ben - ha minden így marad - több mint kétmilliárddal kevesebbel gazdálkodhat a város, mint idén.

A 2008-ban beköszöntött válságot megelőzően már a Gyurcsány-kormány is meghúzta a város képzeletbeli nadrágszíját, így a korábbi városvezetés hiába "spórolt meg" közel 1,5 milliárdot az oktatási szférában levezényelt intézkedésekkel, mindössze ennek fele jelentkezett valódi megtakarításként.

Trombitás Károly, a költségvetési bizottság fideszes elnöke szerint az eddig tudott információk alapján 2010-ben 2,17 milliárdot vehetnek el Pécstől, ami azt jelenti, hogy a város és intézményei az ideinél 15 százalékkal kevesebből gazdálkodhatnak jövőre.

Az egyelőre még csak alakulóban lévő - várhatóan november végén tárgyalandó - költségvetési koncepció komoly fejtörést okoz a pécsi szakembereknek: míg 2009-ben 14,14 milliárd érkezett a központi büdzséből, addig 2010-ben - a Bajnai-kabinet tervei szerint - csak 11,97 milliárd kerül a város kasszájába. 

A bizottsági elnök úgy látja, akár kezelhetetlenné is válhat az elvonás miatt kialakuló helyzet.

Egyrészt kérdéses, mondja, hogy a hiányzó pénzt honnan teremti elő a város, másrészt további mélyütést jelent majd, ha a válság miatt csökkenek a helyi adóbevételek is. Eladható ingatlana pedig szinte már nincs is Pécsnek - teszi hozzá. 

Az országos költségvetési megszigorítás után a pécsi színház támogatását 100 millióval, a szociális és gyermekvédelmi elhelyezésre szánt pénz 77 millióval kurtítanák meg (a szociális ágazatban összesen 90 millióval lenne kevesebb a pénz), de 28 millióval kapnának kevesebbet a tűzoltók is. Semmi nem jutna például a pedagógusok szakvizsgáira, továbbképzésére, s közel 100 millióval visszafognák a közművelődési és a közgyűjteményi feladatokra eddig utalt összeget is.

A legsúlyosabb csapást ezúttal is közoktatási szféra szenvedné el - e területről 1,2 milliárdot terveznek elvonni jövőre. Trombitás hangsúlyozta: egyelőre ugyan még csupán a város költségvetési koncepciójának előkészítési fázisánál tartanak, de az már most látszik, hogy meg kell vizsgálniuk, mi módon tudnának oktatási feladatokat átadni más szervezeteknek, így felekezeteknek vagy civil formációknak.


Képünkön (balról jobbra): Trombitás Károly és Csizi Péter, a népjóléti bizottság elnöke.

B. M. - Fotó: Dittrich Éva