Új berendezést fejlesztenek Pécsett a hatékonyabb mesterséges megtermékenyítés érdekében

2023. november 15. szerda 12:54

Új berendezést fejlesztenek Pécsett a hatékonyabb mesterséges megtermékenyítés érdekében

A mesterséges megtermékenyítés során beültetetendő legéletképesebb embrió kiválasztását segítő berendezés kifejlesztésén dolgoznak a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

 

A PTE közleménye szerint bár a mesterséges megtermékenyítéssel megfogant magzatok száma a meddő párok egyre növekvő száma miatt világszerte nő, de még mindig csak minden harmadik beültetés jár sikerrel, ráadásul ez az arány az anya életkorának előrehaladtával tovább csökken.

Közölték: az egyetemen működő Humán Reprodukciós Nemzeti Laboratórium munkatársai egy olyan inkubátor fejlesztésén dolgoznak, amely az embrió által kibocsájtott fotonok alapján képes kiválasztani a legéletképesebb embriót, ezzel is növelve a beültetés sikerének az esélyét.

A tájékoztatáshoz mellékelt videofelvételen Bódis József vezető kutató felhívta a figyelmet arra, hogy az ikerterhességek nagyobb kockázata miatt a modern világban az egyetlen embrió beültetésével járó beavatkozások dominálnak és komoly szakmai, továbbá etikai kérdés, hogy az orvosok mely embriót választják ki és ültetik be.

Közölte: az embriók - mint minden élő sejt - bocsátanak ki elemi fényrészecskéket, fotonokat, az új berendezéssel pedig ezek mennyiségét lehet mérni; segítségével így ki lehet választani a legéletképesebb, beültetésre, megtapadásra legalkalmasabb embriókat.

A berendezés szabadalmi eljárását már elindították, a szakma részéről már most nagy érdeklődéssel várt eszköz tesztelése pedig 2024 elején kezdődhet meg - hangzott el a bejátszásban.

Képünk illusztráció.

MTI - Fotó: PTE/Csortos Szabolcs