Több mint nyolcezer új hallgató kezdheti meg az évet a Pécsi Tudományegyetemen

2023. szeptember 04. hétfő 09:52

Több mint nyolcezer új hallgató kezdheti meg az évet a Pécsi Tudományegyetemen

A pótfelvételi eljárásban jelentkezők és felvettek számának növekedése a nyári (általános) felvételi eljárásban tapasztalt mértéket meghaladóan emelkedett, országos szinten a jelentkezők száma több mint 100%-kal, a felvettek száma pedig 85%-kal növekedett az előző év hasonló eljárásához képest. A több mint 17 ezer jelentkezőből így közel 12 ezer hallgatóval nőtt a felsőoktatásba felvett hallgatók száma. 

 

 

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) esetében is folytatódott a kedvező tendencia, a pótfelvételi eljárásban is jelentősen, 65%-kal nőtt a jelentkezők száma, míg a felvettek száma 194 fővel, közel 50%-kal nőtt az előző év hasonló eljárásához képest.

A pótfelvételi eljárások sajátossága, hogy jellemzően önköltséges képzésekre kerülnek be a hallgatók, így az idén felvett 606 hallgató több mint 80%-a került be fizetős képzésre. A karok közül a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar teljesített kiemelkedően, köszönhetően a pedagógusképzés iránti megnövekedett érdeklődésnek.

Az általános és pótfelvételi eljárásokban felvettekkel, az idegen nyelvű képzésekre jelentkezett külföldi hallgatókkal, valamint a szakirányú és doktori képzésekre felvett hallgatókkal együtt a Pécsi Tudományegyetem új hallgatóinak száma meghaladhatja a nyolcezret.

Forrás: PTE