Gyógyszerfejlesztés zajlik a Pécsi Tudományegyetemen

2018. július 02. hétfő 13:30

Gyógyszerfejlesztés zajlik a Pécsi Tudományegyetemen

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által kiírt és az Európai Unió által finanszírozott projekt  keretében a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kara és Általános Orvostudományi Kara, valamint a Pannon Egyetem Mérnöki Kara új szintetikus kismolekulák tervezését és vizsgálatát tűzte ki célul.  

A projekt megvalósítása során kifejlesztett hatóanyagok a sejtek energiatermeléséért felelős sejtalkotóelem (mitokondrium) adekvát működésének megtartását célozzák különféle stressz szituációk esetén. A legígéretesebb molekulák hatását szívelégtelenség és a kontrollálatlan gyulladásos folyamatok (szeptikus sokk) során fogják tesztelni.

A mitokondriumot célzó gyógyszeres kezelés rendkívül ígéretes kezelési lehetőség lehet a már említett kórképekben (szívelégtelenség, szeptikus sokk) és jelentősen csökkenthetik az azokban észlelhető igen magas halálozási arányt is. A fejlesztés kiindulási pontját képező egyes vegyületek, melyek már maguk is rendelkeznek bizonyos mitokondriális védő hatásokkal, szívelégtelenségben szenvedő betegek esetében előnyös hatásúnak bizonyultak a projektben résztvevő intézetek által végzett, jelenleg publikálás alatt álló vizsgálatok eredményei alapján. Ezen vizsgálatok során a szakemberek előállítottak egy olyan szintetikus kismolekulát, amely állatkísérletben nemcsak megállítja, de bizonyos paraméterek tekintetében vissza is fordítja a szívelégtelenség folyamatát, ami az eddig vizsgált hatóanyagokkal összehasonlítva egyedülálló hatásnak mondható.

Emellett a rezveratrol, amely egy, a szőlőben és vörösborban megtalálható vegyület (természetes polifenol) és számos hatása mellett a mitokondriumok védelmében is szerepet játszik, humán klinikai vizsgálatban javította szívelégtelen betegek szívének állapotát.

A projekt keretében azonban ezeknél a hatóanyagoknál célzottabb és hatékonyabb mitokondrium védő hatással bíró vegyületek kifejlesztése a cél. A projekt eredményeként nemcsak új gyógyszer-jelölt molekulák jöhetnek létre, hanem egy olyan, több tudományterületet érintő stratégiai műhely is kialakulhat, amely hazai és nemzetközi pályázatokban sikeresen szerepelhet, és lehetőséget biztosít nemzetközi kutatási hálózatokhoz történő csatlakozásra is.

Forrás: PTE