Elnyomná az utolsót? Az új, Pécsett kitalált módszer segítségével megundorodik a cigitől

2017. május 22. hétfő 08:29

Elnyomná az utolsót? Az új, Pécsett kitalált módszer segítségével megundorodik a cigitől

Akár néhány órán belül alapvetően megváltozhat egy dohányos gondolkodása: az addig kívánt cigaretta egy videós terápiának köszönhetően undort vált majd ki. A módszer kidolgozója szerint az alapvető életösztönöket kell előhívni ehhez.

Egy személyes tragédia miatt határozta el Átol Tamás, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) hallgatója, hogy az úgynevezett primer emlék asszociációs elméletére alapozva segíti azokat, akik leszoknának a dohányzásról.

- Már évek óta kutatom a pszichés függést okozó tényezőket. A fő kérdés, hogy milyen módon lehet kicserélni az ezzel kapcsolatos elsődleges asszociációkat, a szokáshoz fűződő érzéseket, gondolatokat - magyarázta munkatársunknak.

A módszer alapján ahhoz, hogy valaki elnyomja az utolsó szálat, az elhatározás mellett az is kell, hogy az illető újra az ösztöneire hallgasson.

- A füst veszélyforrást jelent, az élőlények ösztönösen félnek tőle, akár a tűztől. A dohányosok gyakorlatilag erőszakkal szoknak rá a cigarettázásra, hiszen az első időben fulladást, köhögést okoz, ha rágyújtanak.

A Simonyi segít

Az egyedi módszer piacra dobásában a PTE-n működő Simonyi Üzlet- és Gazdaságfejlesztési Központja segít. A mostani félévben összesen nyolcvan pécsi hallgató sajátíthatja el a vállalkozási ismereteket, illetve az ötleteik menedzselésének módszerét.

Később azonban az első negatív élményeket egyre inkább elnyomják a szokáshoz kötött pozitív asszociációk. Ilyen például a baráti beszélgetés, a munkaközi szünet vagy éppen egy jó pofa sör.

- Egy tükörneuron stimulációs audiovizuális terápiát állítottam össze. A mozgóképek segítségével érhető el, hogy erős ingereket kapjon a résztvevő, aki undort, hányingert fog a dohányzáshoz párosítani. A terápiát követő egy hónapig negatív érzései lesznek, lényegesen lecsökken a dohányzás utáni vágy. Ez nagy lökést adhat a leszokáshoz, ám ehhez az is kell, hogy szilárd legyen az elhatározása.

Hogy kinek milyen hosszú út vezet a sikerig, a pszichés érzékenységétől függ. Mint megtudtuk, akadt már olyan jelentkező, aki harminc percnyi „mozizás" után azt mondta, többet nem gyújt rá, és tartotta is magát az ígéretéhez. Az alapterápia egyébként kétszer másfél órából áll.

A terápiával kapcsolatban ide kattintva érhető el több információ. 

Palotás Péter - Fotó: Kálmándy Ferenc (archív)