Elhunyt Buday-Sántha Attila, a PTE közgazdász professzora

2014. május 20. kedd 15:11

Elhunyt Buday-Sántha Attila, a PTE közgazdász professzora

A Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karának nagy egyénisége, a magyar regionális tudomány oktatási és kutatási rendszere megteremtésének egyik jeles képviselője távozott közülünk - tudatja a kar honlapja. 2014. május 17-én tragikus hirtelenséggel elhunyt Buday-Sántha Attila professzor.

Buday-Sántha Attila 1941. november 15-én született Szekszárdon. Középiskolai tanulmányait a pécsi Nagy Lajos Gimnáziumban végezte. 1964-ben szerzett agrármérnöki diplomát a Keszthelyi Agrártudományi Egyetemen, később agrármérnök tanári és vállalatgazdasági szakmérnöki képesítést is szerzett. 1974-ben védte meg az egyetemi doktori értekezését, 1982-ben pedig a közgazdaságtudomány kandidátusa címet szerezte meg.

1994-ben MTA doktora címet kapott, s ugyanebben az évben habilitált a Janus Pannonius Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karán. 1969-tõl gazdasági tanárként dolgozott, 1972-tõl a kar alkalmazásában áll, 1994-tõl egyetemi tanári kinevezést kapott. 1989-ben lett a kar Agrár-, Környezet- és Regionális Gazdaságtan tanszékének vezetője.

Munkáját számos szakmai díjjal ismerték el, többek között Akadémiai Kutatói Díjat (1986), Pro Régió Díjat (2004) kapott, elnyerte a Baranya Megyei Önkormányzat Felsőoktatási Díját (2002), a Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány Deák Ferenc Kutatási Díját (2008) és a FAO Élelmezési Világnap Díját (2009). Szép számmal töltött be tudományos-szakmai közéleti tisztséget. Hosszú ideig volt titkára, majd elnöke a Pécsi Akadémiai Bizottság agrártudományi munkabizottságának és az MTA Regionális Tudományi Bizottsága felsőoktatási albizottságának. A Magyar Regionális Tudományi Társaság 2011-ben alelnökévé választotta.

Buday-Sántha Attila publikációs jegyzékében - a több mint kétszáz tanulmányon kívül - 22 könyv és 10 önálló kiadvány szerepel.

Szigorú, következetes, önzetlenül mindig segítökész, kemény munkatempót diktáló, nem egyszer a porosz oktatási tradíciókat is felhasználó tudós professzor volt, akit több ezer közgazdász, PhD-fokozattal rendelkező kutató, terület- és településfejlesztés szakember zárt a szívébe, s akinek tanításaira, példamutató magatartására hosszú ideig emlékezni fognak. Tudományos ethosza követendő példa a fiatal kutató generáció számára.

Buday-Sántha professzort a Pécsi Tudományegyetem és a PTE Közgazdaságtudományi Kara saját halottjának tekinti és megrendülten osztozik a család fájdalmában.

Emlékét a PTE Közgazdaságtudományi Kar valamennyi munkatársa és hallgatója tisztelettel megőrzi.

Temetéséről később adnak tájékoztatást.