Bódis József lehet továbbra is a PTE rektora, 28 voksot kapott - KÉPGALÉRIA

2014. február 20. csütörtök 14:27

Frissítve: 2014. február 20. csütörtök 15:56

Bódis József lehet továbbra is a PTE rektora, 28 voksot kapott - KÉPGALÉRIA

TÖBBSZÖR FRISSÍTVE. LEGÚJABB HÍRÜNK: A MINISZTÉRIUM NEM FOG KIFOGÁST EMELNI A SZENÁTUSI DÖNTÉS ELLEN. Csütörtök délután ülést tartott a Pécsi Tudományegyetem szenátusa, ahol eldőlt, hogy a két jelölt - Bódis József és Mellár Tamás professzorok - közül kit javasolnak rektornak a szenátus tagjai. A tárcavezetőnek május 15-ig kell döntenie arról, hogy elfogadja-e a szenátus ajánlását vagy esetleg másképp határoz, amire a vonatkozó jogszabály lehetőséget biztosít.

Jelenleg is nagy a sürgés-forgás a PTE Rákóczi úti kampuszán, ahol ülést tart az intézmény szenátusa, hogy a tagok eldöntsék, a két rektorjelölt közül melyiküket találják alkalmasabbnak az egyetem vezetésére a következő, 2014. július elsejétől 2018. június 30-ig tartó rektori ciklusban.

A rektorválasztó ülésen a szavazásra jogosult harminchat szenátor voksol a két jelölt egyikére. Az érvényes döntéshez a szavazatok 50 százalékára plusz egy voksra, azaz minimum 19 szavazatra van szükség.

Az összejövetelt Zeller Gyula rektorhelyettes köszöntötte, s megjelent Klinghammer István felsőoktatásért felelős államtitkár is. A szavazás menetét Fábián Adrián, a választási bizottság elnöke ismertette.

A szokásoknak megfelelően a két jelölt tíz-tíz percben ismertette programját. Előbb Bódis József állt a pulpitus mögé, s adott tájékoztatást az elmúlt négy év során megtett intézkedésekről.

TEKINTSE MEG A SZENÁTUSI ÜLÉSEN KÉSZÜLT KÉPGALÉRIÁNKAT!

 


 

FRISSÍTVE:

Munkatársunk gyorsjelentése szerint Bódis Józsefre voksolt 28 választó, Mellár Tamásra pedig hatan (egy érvénytelen szavazat mellett), így, ha a miniszter jóváhagyja a döntést, 2018. nyaráig továbbra is Bódis professzor lesz a Pécsi Tudományegyetem rektora.

A szavazás végeredményének ismertetése után Klinghammer István államtitkár kívánt további eredményes munkát a szenátus által megválasztott rektornak. Bódis József rövid beszédben köszönte meg a rá szavazók bizalmát, s kifejtette, érdemes volt azokért a célokért küzdeni, amelyek által "jó irányba terelhető" az egyetem jövője.

A miniszter jóvá fogja hagyni

Kormánypárti forrásainkat arról kérdeztük a rektorválasztás után, hogy mit tudnak a miniszter szándékairól, jóváhagyja-e a Pécsett újra rektornak jelölt Bódis József kinevezését?

Mint elmondták, az orvos professzor akkora fölénnyel győzött a választáson, hogy kizártnak tartják, hogy Balog Zoltán másként döntene, mint a szenátus, de tudomásuk szerint eddig sem volt kérdéses, hogy újraválasztása esetén Bódis Józsefet megerősíti pozíciójában a minisztérium is.

A professzor megköszönte Mellár Tamás áldozatos munkáját és kimagasló pályázatát, kiemelve, hogy mindketten a PTE sikeres és eredményes jövőjéért kívánnak tevékenykedni. Egyben biztosította a közgazdászt arról, hogy programjának számos pontját hasznosítani tudják majd a következő években. Az eljövendő periódust ugyanakkor az egyetem alapításának 650. évfordulója fogja alapvetően meghatározni, hiszen az "az egész magyar történelem és felsőoktatás ügye", s amelyre a szükséges konszolidációval, új oktatási portfólióval és korszerű egyetemi struktúrával kívánnak felkészülni.

- Szerveződik már a "hatszázasok nemzetközi klubja", emellett szeretnénk, ha 2017. szeptember elsejétől kezdve ez a nap a magyar felsőoktatás és művelődés nemzeti ünnepe lenne - fogalmazott Bódis.

A vesztes Mellár Tamás három mondat erejéig szólalt fel. Előbb megköszönte a rá voksolók beléje vetett bizalmát, gratulált a régi-új rektornak, majd hozzátette, mindenben támogatni fogja Bódis József tevékenységét, hiszen "egy csónakban evezünk".

FRISSÍTVE: Páva Zsolt közleménye

Gratulálok a Pécsi Tudományegyetem újraválasztott rektorának, prof. Dr. Bódis Józsefnek. Bízom benne, hogy az a példa nélküli együttműködés, amely az elmúlt években jellemezte Pécs és a PTE viszonyát, továbbra is fennmarad, sőt erősödni fog.
Pécs számára mindig is fontos volt az egyetem, büszkék vagyunk arra, hogy az ország egyik legkomolyabb, legnívósabb felsőoktatási tudásbázisa működik Pécsett.

2010-től igyekeztünk a gyakorlatban is még inkább összekapcsolni Pécset és az egyetemet, hiszen ez közös érdekünk. Ennek köszönhetően számos programot tudtunk megvalósítani. Ilyen volt például az, hogy az Integrált Városfejlesztési Stratégia készítésében és az ehhez kapcsolódó Partnerségi Terv megvalósításában több kar szakemberei vesznek részt. A szociális városrehabilitációs projektek előkészítésében a Pollack Mihály Műszaki Kar, valamint a BTK Szociológia Tanszék és a Romológia Tanszék munkatársai vesznek részt. Több karra kiterjedően segítették az Egyetem szakemberei - önkéntesen - Pécs Város Helyi Esélyegyenlőségi tervének elkészítését, mely jelenleg országos szinten is követendő példa.

Létrehoztuk a Polgármesteri ösztöndíjat, hogy támogatni tudjuk a kiemelkedő tanulmányi és kutatási eredményeket elérő hallgatókat, de fontos megemlíteni a Fecskeházi lakásokat is, ahol fiatalok, egyetemi oktatók és egyetemi hallgatók bérelhetnek lakásokat igen kedvezményesen.

Számos példát lehetne még említeni, de a célunk az, hogy az egyetem és a város kapcsolata, közös gazdasági érdekeltségei, közös projektjei még tovább erősödjenek. Úgy vélem, erre komoly esély van, különös tekintettel a következő, 2014-2020-es uniós ciklusra, amely során páratlan gazdasági lehetőségek nyílnak meg Pécs számára.

Továbbra is számítok tehát a Pécsi Tudományegyetemre, az itt oktató pedagógusokra, a dikákokra és az itt felhalmozott tudásra és szellemi tőkére, amely elválaszthatatlan Pécstől.

Rekor Úrnak gratulálok és további sikeres munkát kívánok a számára!

Páva Zsolt
Pécs polgármestere"

Képünkön balról jobbra: Bódis József, Mellár Tamás és Klinghammer István. 

Kapcsolódó galéria

Rektorválasztás 2014 Rektorválasztás 2014

H. L. B. - Fotók: Dittrich Éva