Hamarosan kiderül, kit látnának szívesebben a PTE rektorának helyben

2014. január 29. szerda 16:23

Hamarosan kiderül, kit látnának szívesebben a PTE rektorának helyben

Beindult a kampány a Pécsi Tudományegyetemen is. A két rektorjelölt, a jelenleg is regnáló Bódis József szülész-nőgyógyász professzor, és kihívója, Mellár Tamás közgazdász professzor egyaránt megkezdték egyetemjáró körútjukat, hogy minél több szavazott szerezzenek a február 20-án esedékes rektorválasztó szenátusi ülésen. Az egyetemet irányító testület állásfoglalása azonban nem kötelező érvényű a végső döntést meghozó szaktárca vezetője, Balog Zoltán számára.

Prof. Dr. Mellár Tamás, a Központi Statisztikai Hivatal korábbi elnöke, a közgazdasági kar egyetemi tanára már korábban nyilvánosságra hozta, hogy milyen sorrendben keresi fel a PTE kari vezetését. A szakember cikkünk megjelenésekor éppen a közgáz és a jogtudományi kar dékánjával konzultál programjáról. Bódis professzor szintén megkezdte kampányát, ám ő nem adta közre kari látogatásainak időpontjait.


A két jelölt mindenesetre február közepéig lezárja korteskedését, miután közös megállapodásuk alapján február 17-én, hétfőn délután mutatják be programjukat az egyetemi polgárok számára.

- A két jelölt a Rákóczi úti tömbben közös bemutatkozást, egyfajta nyilvános vitafórumot tart, amelyet Bélyácz Iván akadémikus, a közgazdaság-tudományi kar gazdálkodástudományi intézetének vezetője moderál - közölte Berke Gyula, a PTE választási bizottságának vezetője.

Hozzátette, hogy rá három napra, február 20-án dönt a szenátus arról, melyik jelöltet látná szívesen négy évig az universitas élén. (Az más kérdés, hogy a PTE vezetőinek állásfoglalása nem kötelező érvényű a végső döntést meghozni hivatott Balog Zoltán miniszter számára, aki dönthet úgy is, hogy azt a jelöltet nevezi ki az egyetem élére, akit a szenátus nem támogatott.)

Mindenesetre érdekes, hogy a két jelölt megállapodása értelmében a vitafórum nem sajtónyilvános, azon csak az egyetemi polgárok vehetnek részt. Ellenben az Univ TV élőben közvetíti majd az eseményt.

A szenátusi döntés megszületés után a Rektori Hivatal megküldi az egyetem állásfoglalását a szaktárca felé. Határidő nincs arra vonatkozóan, hogy mennyi ideje van a miniszternek a végső döntés meghozatalára - ez akár egy hónapot is igénybe vehet. Mindettől függetlenül azonban Bódis József június 30-ig (jogi értelemben is) hivatalban marad.

Képünkön a két pályázó, Bódis József és Mellár Tamás látható.

H. L. B.