Afrika helye, szerepe és lehetőségei – konferencia a PTE-n

2012. június 11. hétfő 15:44

Afrika helye, szerepe és lehetőségei – konferencia a PTE-n

A Pécsi Tudományegyetem Afrika Kutatóközpontja, mely az egyetem Bölcsészettudományi Karának Politikai Tanulmányok Tanszéke mellett működik Magyarország egyetlen Afrikát kutató egyetemi szervezeteként, és az egyetem több karának oktatóját, kutatóját, hallgatóját köti össze. A központ 2012. június 14-16. között második alkalommal szervez nemzetközi Afrika konferenciát a pécsi Tudásközpontban.

"A PTE Afrika Kutatóközpont sajtóközleménye

2012. június 11.

Az „Emerging Africa - Old Friends, New Partnerships and Perspectives for the 21st Century" című tanácskozás a századunkban egyre többpólúsubbá váló globális világban vizsgálja Afrika helyét, szerepét, lehetőségeit a régi (volt gyarmati) kapcsolatok, valamint a feltörekvő gazdaságok szerepvállalásának tükrében. A konferenciára tíz ország harminc kutatója érkezik, különböző tudományterületeket képviselve. A június 14-ei nyitónapon a kínai-afrikai kapcsolatok egyik neves kutatója, Prof. Ian Taylor, a skóciai St. Andrews Egyetem tanára tart főelőadást. 15-én a politikai afrikanisztika világhírű szakembere, az iskolateremtő Prof. Goran Hyden, a University of Florida emeritus professzora elemzi az afrikaiak lehetséges válaszait az őket érő kihívások kapcsán - a kormányzástól a földtulajdonlás kérdésén keresztül egészen a középosztály megjelenéséig, jövőbeni megerősödésének esélyéig bezárólag.

A konferencia a 2007-ben Pécsett rendezett országos afrikanista konferenciát és a 2010-ben első ízben megszervezett nemzetközi Afrika-konferenciát követően immár hagyományosan invitálja a Pécsi Tudományegyetemre a térség és más kontinensek kutatóit. A pécsi Publikon Kiadó által hatodik évfolyama megjelentetett Afrika Tanulmányok folyóirat mellett a PTE Afrika Kutatóközpont vezetésével új visegrádi partnerség keretében Central European Africa Studies Review címmel nemzetközi szakmai folyóirat indul ettől az évtől. Az idei szakmai tanácskozás előadásai részben e folyóirat első számában lesznek olvashatók.

A konferencia előadásai angol nyelven zajlanak. A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak. Regisztráció a helyszínen.

A konferencia a PTE Rektori támogatási alapja, a PTE BTK kari konferencia támogatási kerete, valamint az Afrikai-Magyar Egyesület adománya segítségével, szoros együttműködésben a Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközponttal valósul meg."