Vádat emeltek a Magyarok Felelős Nemzeti Kormánya ügyében

2023. február 09. csütörtök 14:55

Vádat emeltek a Magyarok Felelős Nemzeti Kormánya ügyében

Élet és állam elleni bűncselekmények miatt is vádat emelt az ügyészség a magát Magyarok Felelős Nemzeti Kormányának nevező csoporthoz tartozó hét ember ellen - tudatta a Központi Nyomozó Főügyészség csütörtökön az MTI-vel.

 

 

A közlemény szerint a vádlottak egy része "az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatására irányuló szervezetet hozott létre és céljaik elérése érdekében a gyűléseken és az interneten - ahol további tagokat toboroztak - 33 közéleti szereplő megölésére hívták fel követőiket".

A csoport szervezettségére utal, hogy "leképezve a demokratikus állami berendezkedést" a csoportosulás egyik vezetőjét bírói hatalommal ruházták fel, míg egy másik személy feladata a végrehajtó hatalom megszervezése volt és egy új "alkotmányt" is megfogalmaztak.

Továbbá - az ügyészség szerint - egy Bács-Kiskun vármegyei fiatal pár zaklatást és kiskorú veszélyeztetését követte el azzal, hogy a 2019-ben otthonában - felelős személy közreműködése nélkül - született gyermekük anyakönyvezését megakadályozták arra hivatkozva, hogy a magyar állam nem létezik.

A szülők ezzel tudatosan nem biztosítottak gyermekük számára állampolgárságot, társadalmi azonosításra alkalmas, egyúttal ellátásra is jogosító okmányokat, és a gyermek védelmében jogszerűen eljáró szakemberekkel való együttműködést módszeresen, teljesen visszautasították. Ezekkel a sorozatos mulasztásokkal megvalósuló kötelességszegések veszélyeztették kiskorú gyermekük testi fejlődését.

A csoport vezetőinek hatására a gyermek szülei elhitték, hogy az általuk jogtalannak tartott gyámhatósági eljárást képesek befolyásolni, és felszólították a hatóságokat, hogy gyermeküket adják vissza.

Az egyik vádlott a gyermekvédelmi és ahhoz kapcsolódó büntetőeljárásban eljárók felett 2020 júniusában "halálos ítéletet" hirdetett, amely felkerült egy videómegosztó portálra, amelyet a szülők egy figyelmeztető emailben - személy elleni erőszakos cselekménnyel fenyegetődzve - elküldtek a hatóság tagjainak.

Az ügyben a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség többek között élet és állam elleni bűncselekmények miatt emelt vádat a Budapest Környéki Törvényszéken, a vádirat alapján akár húsz évig terjedő vagy életfogytig tartó szabadságvesztés is kiszabható - írták a közleményben.

MTI