Szigetvári: Gyurcsány miatt hiúsult meg az MSZP-DK-megállapodás

2013. szeptember 12. csütörtök 14:50

Nem tökéletes, de jó megoldásnak nevezte az MSZP és az Együtt-PM megállapodását Tóbiás József szocialista frakcióigazgató és Szigetvári Viktor, a Bajnai Gordon vezette pártszövetség társelnöke a Republikon Intézet csütörtöki konferenciáján. Szigetvári Viktor arról is beszélt: Gyurcsány Ferenc saját érdekeit a Demokratikus Koalíció érdekei fölé helyezte, ezért nem tudott megállapodni a szocialistákkal.

Tóbiás József elmondta: nem tartja tökéletesnek az MSZP és az Együtt-PM különlistás, de közös egyénijelölt-állításról szóló egyezségét, ám véleménye szerint ez is eredmény, amit értékelni kell, mert lehetővé teszi a kormányváltást.

A megállapodás javára írta, hogy az MSZP önállóan mutathatja be baloldali politikáját, az Együtt-PM szövetség pedig azt, hogy miben különbözik a szocialistáktól.

Szigetvári Viktor is úgy látta, a legtisztább, legegyszerűbb megoldás a közös listaállítás lett volna, de ennek politikai feltételei nem voltak meg. Olyan megállapodás született, amilyet most kötni lehetett - fűzte hozzá.

Az Együtt-PM társelnöke arról is beszélt: nem rajtuk és nem is az MSZP-n múlt, hogy a Demokratikus Koalíciót nem sikerült bevonni az ellenzéki összefogásba.

A szocialisták korrektül tárgyaltak, Gyurcsány Ferenc azonban saját érdekeit a DK érdekei fölé helyezte - jelentette ki. Szigetvári Viktor szerint lehetett volna - az önkormányzati választásra is kiterjedő - választási megállapodást kötni a DK-val, ezt az Együtt-PM sem kifogásolta volna, de Gyurcsány Ferenc ennél fontosabbnak tartotta önmaga "rehabilitálását".

Ezt azért is fájlalta Szigetvári, mert szerinte a Gyurcsány-pártnak az ország számos pontján erős szervezete van.

Beszélt arról is, hogy az Együtt-PM progresszív párt, nem jobboldali szavazók megnyerése a célja. Ugyanakkor - folytatta - míg az MSZP nyelvileg, stílusában is agresszívebben támadja a kormányt, az Együtt-PM inkább konszenzusteremtő, "békepártként" jelenik meg.

Tóbiás József kifejtette: a társadalom ma előrébb jár, mint az ellenzék, az emberek többsége ugyanis kormányváltást szeretne. A baloldali összefogás feladata, hogy ezt szavazatokra váltsa.

Szigetvári Viktor azt mondta, egyelőre nem erős kormányváltó hangulatot, hanem elégedetlenséget tapasztal, de tisztességes üzenetekkel és erős kampánnyal az ellenzék többséget szerezhet.

Szerinte ennek egyik kulcsa az, hogy minél többen menjenek el szavazni, mert 45-50 százalékos részvétel esetén elképzelhető, hogy a Fidesz ismét kétharmados többséget szerez. Orbán Viktor meg sem próbálta egyben tartani a Fidesz 2010-es szavazótáborát, lényegesen alacsonyabb szinten stabilizálta támogatói körét, inkább a választási rendszer átalakításával és a jobboldali médiatúlsúly kihasználásával próbál nyerni - jelentette ki Szigetvári.

Tóbiás József kormányzati terveik között szólt arról, hogy az elmúlt két évtizedben kiépült piacgazdaság fenntarthatatlan, az államnak nem lehet csak szabályozó funkciója.

Hibának minősítette, hogy a szocialista kormány idején ötmilliárd forint megtakarításáért lerövidítették a gyes időtartamát, miközben a kormány ma több mint 200 milliárd forinttal többet szed be a bankoktól évente, mint akkoriban.

Az Együtt-PM társelnöke is beszélt arról, hogy több ponton változtatni kell a 2010 előtti kormánypolitikán, nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy a három évvel ezelőtti választáson a szavazók 70 százaléka a változásra szavazott.

A két politikus beszélgetése előtt közvélemény-kutatók értékelték az ellenzéki összefogás esélyeit.

Hann Endre, a Medián ügyvezető igazgatója elmondta: a baloldali pártok támogatottsága összeadva is kisebb, mint a Fideszé, noha 2012-ben már volt, hogy meghaladta.

Az aktív elkötelezetlenek számát - vagyis azokét, akik valószínűleg vagy biztosan elmennek szavazni, de még nem tudják, kire - valamivel kevesebb mint egymillióra tette. Szerinte a politikusok hajlamosak túlbecsülni e tábor méretét.

A Medián adatai szerint a népesség 52 százaléka kormányváltást szeretne, de közülük csak minden második szavazna a baloldali ellenzékre, nagyjából 15 százalékuk a Jobbikra, a többiek bizonytalanok.

Nyáron végzett kutatásukból kiemelte, hogy az összes népességben 2 százalékkal kevesebben szavaznának a baloldali összefogásra, ha nemcsak az MSZP és az Együtt-PM, hanem a DK is részt venne benne.

Závecz Tibor, az Ipsos véleménykutatás igazgatója elmondta: az MSZP és az Együtt-PM támogatottsága összeadva 19 százalék a teljes népességben, míg a Fidesszel 26 százalék szimpatizál.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az MSZP és az Együtt-PM szavazótábora között több különbség is megfigyelhető, a leginkább szembetűnő, hogy a szocialista szavazók átlagéletkora 55 év - többségük nyugdíjas -, az Együtt-PM támogatóié viszont csak 44 év.

Az Ipsos adatai azt támasztják alá, hogy még a szocialista szavazók 30 százaléka is kedvezőtlenül ítéli meg Gyurcsány Ferencet, az Együtt-PM hívei között ennél is többen alkotnak rossz véleményt a volt kormányfőről, míg az aktív bizonytalanok 37 százaléka ötös skálán 1-esre, 24 százaléka pedig 2-esre osztályozza a DK elnökét.

(mti)