Szabad préda az MSZP, mondja a szakértő

2014. június 06. péntek 08:51

Aki jó pozíciót fog az őszi önkormányzati választáson, nagyobb eséllyel vállalhat meghatározó szerepet a 2018-as választásokon is - értékelte a baloldali pártok helyzetét Kiszelly Zoltán a Kossuth Rádióban.

Rövid távon azért indul verseny a baloldalon, hogy az őszi önkormányzati választáson meg tudják tartani azt a vidéki intézményrendszert és társadalmi beágyazottságot, amely minden pártnak elengedhetetlenül szükséges a választási sikerhez. Aki pedig jó pozíciót fog az önkormányzati választáson, nagyobb eséllyel vállalhat meghatározó szerepet a 2018-as választásokon is - jelentette ki Kiszelly Zoltán politológus a 180 percben. Szavai szerint ebben a versenyben Gyurcsány Ferencék a legaktívabbak, az MSZP a pedig leggyengébb láncszem.

Mesterházy Attila lemondása azt is jelenti, hogy az a pártelnök távozott a szocialisták éléről, aki az MSZP-t önálló, független szereplőként szerette volna látni a baloldalon. Az elhúzódó tisztújítás miatt az MSZP most „prédaként hever", Gyurcsány Ferenc pedig jelzéseket küld „a romjaiban fekvő" párt felé, „az értékesebb részeket" kiveheti, elcsábíthatja - fogalmazott. Megjegyezte: eközben Bajnai Gordonék is építkeznek, ők is megpróbálják kihasználni ezt az űrt.

A politológus szerint az MSZP válsága 2008-nál előbb kezdődött. Ennek oka szerinte, hogy a túlságosan „hatalomtechnikus" megoldások jelentek meg a pártban. Most is azon matekoznak, hogyan lehetne pozíciókat fogni, azokat megtartani, márpedig ez a szavazókat nem hozza lázba - magyarázta.

Kiszelly Zoltán felhívta a figyelmet az MSZP neoliberális fordulatára is: a Bokros- csomaggal, a megszorítások politikájával a szocialisták elköteleződtek a nagy- és banktőke mellett, a hagyományos szavazói rétegekkel szemben politizáltak. Kiszelly Zoltán kitért arra is: Horn Gyula óta nincs olyan politikus a baloldalon, aki értené a magyar emberek lelkét, hogyan kell a szavazókkal beszélni és a nagyon széles szavazói rétegeket megtartani.

A politológus egyetértett azzal a megállapítással, hogy jelenleg Gyurcsány Ferenc határozza meg a baloldal politikáját. Az MSZP sodródik, és feltehetően valamilyen megállapodást köt majd a DK-val az őszi önkormányzati választásokon. Ez felértékeli Gyurcsány Ferencet, akinek „a rehabilitálása" - a politológus szavai szerint - most még csak a baloldali és liberális szavazók körében kerül előkészítésre, hogy talán 2018-ra már a baloldal nagy részét irányíthassa. Olyan megosztó személyiség ugyanakkor, aki a kormányzása, a 2006-os őszi rendőri erőszak, illetve az őszödi beszéd miatt a szélesebb szavazóközönség előtt népszerűtlen. Megjegyezte viszont azt is: azok a jelöltek, akik most az MSZP elnöki posztjáért pályázhatnak, nem feltétlenül vannak egy súlycsoportban Gyurcsánnyal.

 

Forrás: Kossuth Rádió - 180 perc