Nyolcadjára is itthon telel Matyi, a gólya - A csirkenyak a kedvenc eledele

2018. december 05. szerda 15:42

Nyolcadjára is itthon telel Matyi, a gólya - A csirkenyak a kedvenc eledele

A Kiskunsági Nemzeti Park még 2013-ban posztolt egy fotót Facebook-oldalán egy fehér gólyáról, aki évek óta Ásotthalmon tölti a teleket. A helyzet idén sem változott: a Matyi névre keresztelt gólya immár nyolcadszor marad itthon és birkózik meg a hideg téllel. 

 

Az évekkel ezelőtt készült fotó nyomán a madár a „kocsmába járó" gólyájaként vált ismertté. Az ismert madármentő, Márton Vlad András azonban elmondta, hogy a gólyafészek a kocsmával szembeni oszlopon van, mellette lakik az a család, akiknek udvarára ténylegesen bejár a madár.


A gólyát évek óta vendégül látó család abban reménykedik, hogy nem lesz olyan kemény tél, mint legutóbbi, amikor a nagy mínuszok és az ónos eső majdnem elvitte a gólyát: már nem repült, tüsszögött, ezért meleg vízzel itatták, bőségesen etették, így jobban lett.

 

Táplálása viszont egyre nehezebb, mert ennek a madárnak nem kevés élelemre van szüksége a téli hónapokban: a csirkenyakat például nagy mennyiségben és nagyon szereti.

Egy gólyákkal foglalkozó zárt Facebook-csoportban a madárbarátok gyűjtést szerveztek Matyi segítésére, és természetesen Márton Vlad András is segít a családnak. Így a fehér gólya nagy valószínűséggel ezt a telet is átvészeli majd.

Forrás: Knp.nemzetipark.gov.hu