Nemzetközi alapból segít a szabolcsi károsultaknak a Vöröskereszt

2019. július 18. csütörtök 15:48

Nemzetközi alapból segít a szabolcsi károsultaknak a Vöröskereszt

Élelmiszer- és tisztítószer-csomagot, valamint építőanyagokat biztosít a júniusi vihar szabolcsi károsultjainak egy nemzetköz 

 

i segélyezési akció révén a Magyar Vöröskereszt - közölte a szervezet csütörtökön az MTI-vel.

Közleményükben azt írták, a nemzetközi vöröskereszt (IFRC) sürgősségi katasztrófa segélyalapjából 230 ezer svájci frankot (mintegy 67,3 millió forint) hívhatott le a hazai humanitárius segélyszervezet, amely összegből 7200 károsulton tudnak segíteni.

A június végi vihar Szabolcs-Szatmár-Bereg megye több településén, többek között Nyírmadán, Nyírkarászon, Pusztadoboson és Rétközberencsen okozott nagy károkat, az esőzések következtében körülbelül 2500 épület tetőszerkezete sérült meg és harminc családnak kellett az otthonát elhagynia. A Magyar Vöröskereszt helyi szervezete harminc munkatársat és önkéntest küldött a helyszínre, hogy segítsen a törmelék eltakarításában és az utak megtisztításában.

A nemzetközi támogatásnak köszönhetően a Magyar Vöröskereszt 2400 család számára biztosít tartós élelmiszer- és tisztítószer-csomagot, valamint építőanyagokat annak érdekében, hogy a képzett önkéntesek ideiglenesen megjavíthassák a sérült tetőket - olvasható a közleményben. A szervezet csütörtökön, a vihar által egyik leginkább érintett Nyírmadán kezdte meg a csomagok kiosztását a családoknak.

A sürgősségi katasztrófa segélyalap (DREF) a nemzetközi szervezet összes tagja számára elérhető, a Magyar Vöröskereszt hetedik alkalommal vette igénybe a segélyalapot.

A hazai humanitárius szervezet a viharkárosultak javára gyűjtést is indított, az adakozók a Vöröskereszt honlapján elérhető adományozó felületen tehetik meg felajánlásaikat.

MTI