Nem mindegy, hogy mi kerül az asztalra
2017. április 11. kedd 10:30

Érdemes átnézni a tojások és a sonkák jelölését a húsvéti nagybevásárláskor, hogy az ünnepen jó minőségű élelmiszer kerüljön az asztalokra - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal élelmiszer- és takarmánybiztonsági igazgatója.
Pleva György elmondta, hogy a tojásokon szereplő kód első három karakterére érdemes figyelni: az első számjel a tartási technológiára utal (0 - biotartás, 1 - szabad tartás, 2 - mélyalmos, 3 - ketreces technológia), amit a származási ország betűjele követ. A szakember tapasztalatai szerint aki igényesebb terméket szeretne vásárolni, általában az 1-es és 2-es jelölésű terméket választja.
A sonkák közti tájékozódást pedig a címkén található megnevezés segíti: a magyar népszokásnak megfelelően húsvétkor általában nyers sonka kerül az asztalra, de előfordulhat főtt- vagy sült sonka is a családoknál - jelezte Pleva György. Hozzátette: a hőkezelt sonkáknál érdemes figyelni, hogy a jelölésen a füstölt vagy a füstölt ízű kifejezés szerepel-e, utóbbinál ugyanis - a kívülről érkező hőkezelési eljárás helyett - belefecskendezik a füstaromát a páclével együtt a húskészítménybe.
MTI - Fotó: Facebook
Facebook box
Megosztás
Mások most ezeket a cikkeket olvassák
- Összecsomagoltak a mohácsi rendőrök,...
- Karambol miatt teljes útzár van a...
- Megadták a kilövési engedélyt, a...
- Kiszámította a KSH, hogyan alakult az...
- Mesélnek a pécsi utcák, terek: a...
- Több áruházlánc kiegészíti a...
- Szentmisével egészül ki a térdeplő...
- Ismét szakvezetéssel járhatjuk be...
- Sztrádanyitás: a Drávaszög közelebb...
- Álomházasságot dúlt fel Ördög Nóri