„Neked egy tincs, neki nagy kincs" - egyre többen ajánlják fel Pécsett is a hajukat

2016. március 03. csütörtök 09:46

„Neked egy tincs, neki nagy kincs

Egyre többen vágatják le és ajándékozzák hajukat a Gyermekrák Alapítvány programja számára, melyet három évvel ezelőtt indítottak a Tincses Sziget Gyermek Élményfodrászattal közösen.

A kezdeményezés célja, hogy ne műparókák, hanem emberi hajból készítettek juthassanak el olyan rákos gyermekeknek, akik elveszítették a betegségük során alkalmazott kezelések miatt a hajukat. Ezek a parókák azoknak az embereknek a levágott hajából készülnek, akik szívesen segítenek a kis betegeken, így nem kell százezreket parókára költeniük az anyagilag így sem stabil szülőknek.

Bár az Országos Egészségügyi Pénztár biztosít parókát ilyen esetekben, azonban ezek műszálasak és gyakran irritálják az érzékeny fejbőrt.

Az interneten utánanézve a valódi hajból készült parókáknak, bizony elég húzós árakat találtunk. Egy hosszabb hajból készítettért százezer forintnál is többet kell fizetni. Az alapítvány nem csak a haj beszerzésében segít, de a parókakészítés valamennyi költségét átvállalja a családoktól.

Szűcs Judit elnöki asszisztens munkatársunk kérdésére elmondta, hogy már nem csak itthon, de külföldön is egyre sikeresebb a program. A parókákat egy erre szakosodott cég készíti el, körülbelül három, négy hét alatt végzik el a munkát. A kívánság szerinti parókák örök életűek és a kezelésük sem bonyolult.

A pécsi Győri Zsanett (képünkön) családjában, aki szintén felajánlotta haját a programnak, édesanyjánál diagnosztizáltak rákot. Ekkor kezdte őt is foglalkoztatni a téma, majd az interneten nézett utána a különböző gyógymódoknak, s eközben talált rá a Gyermekrák Alapítvány honlapján a „Neked egy tincs, neki nagy kincs" elnevezésű programra.

Miután Zsanett anyukájának állapota szerencsére nem rosszabbodott, úgy döntött, felajánlja haja egy részét az alapítványnak. Fodrászhoz ment, majd levágott copfját elküldte az alapítvány pesti címére. A haj minimum harminc centi kell hogy legyen, egészséges, eredeti színű (az ősz vagy szőkített hajak is alkalmasak a célra). Fontos, hogy a levágásnál összefogva, copfban legyen a haj, és így is adják postára.

Mint megtudtuk, újabban egyre többen segítenek a kis betegeken, köztük férfiak és kisgyermekek is. Egy egészséges embernek ez egy kis segítségnyújtás, de a beteg gyermeknek egy nagyon nagy ajándék.

Az alapítvány várja azok jelentkezését (24 éves korig), akik a daganatos betegségük miatt elveszítették hajukat, és valódi hajból készült parókára van szükségük. Az alapítvány segítségével ők térítésmentesen juthatnak hozzá a kívánságuk szerint elkészített parókához. Bővebb információ, elérhetőség:

http://gyermekrak.hu/new_index.php?lang=hu&tab=0_rolunk&sub=50Gyermekrák
https://www.facebook.com/gyermekrakalapitvany/?ref=ts&fref=ts

Pauska Petra