Mór: hét évet kapott a fegyverkereskedő rendőr

2008. május 28. szerda 18:27

Hét év fegyházbüntetésre és hét év közügyektől való eltiltásra ítélte a Tatabányai Városi Bíróság azt a volt rendőrt, aki fegyvereket adott el a móri bankrablóknak - tájékoztatta a Független Hírügynökséget Széplaki László, a Komárom-Esztergom Megyei Bíróság elnökhelyettese. A férfi fellebbezett az ítélet ellen.

A férfi még a bicskei rendőrkapitányságon dolgozott, amikor fegyvereket adott el N.Lászlónak, az egyik móri bankrablónak. A bíróság szerdán öt rendbeli lőfegyverrel való visszaélés bűntette miatt hét év fegyházbüntetésre ítélte a férfit.

A bíróság emellett eltörölte az eddig kiszabott lakhelyelhagyási tilalmat és elrendelte a vádlott előzetes letartóztatását is. A férfi és ügyvédje fellebbeztek az ítélet ellen. A másodfokú bírósági tárgyalás várhatóan az ősszel kezdődik - mondta el Széplaki László.

A 34 éves tatabányai férfit még tavaly májusban fogták el a kommandósok. Ügyét azért tárgyalták külön, mivel ő nem vett részt a bankrablásban, csak a fegyvereket adta el.

Az Erste Bank móri fiókját 2002 májusában támadták meg fegyveresek. Nyolc embert megöltek, a pénzintézetből 7,3 millió forintot vittek el. A mészárlás miatt korábban már jogerősen elítélték Kaiser Edét, és vádat emeltek Hajdú László ellen is.

A rendőrök azonban 2007 februárban elfogtak két újabb férfit, akiket szintén meggyanúsítottak a bankrablással. A februárban elfogott gyanúsítottak egyike nyáron a börtönben öngyilkos lett.

A bankrablásban konkrétan résztvevők közül már csak egy ember él, őt előre kitervelten, nyereségvágyból, több emberen elkövetett emberölés, valamint lőfegyverrel és lőszerrel való visszaéléssel vádolják.

A gyanúsított 2008 áprilisában egy tárgyaláson elmondta, sem Kaiser, sem Hajdú nem vett részt a bankrablásban, ezért később Kaiser esetében perújítást rendeltek el, Hajdú esetében pedig megváltoztatták a vádakat.

Független Hírügynökség