Meglódult a migrációs mutató, rengetegen próbálkoznak

2022. november 21. hétfő 16:31

Meglódult a migrációs mutató, rengetegen próbálkoznak

Idén eddig több mint 250 ezer illegális migránssal szemben intézkedtek a rendőrök - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) a police.hu oldalon hétfőn. 

 

 

    

Azt írták: "a migrációs mutató meglódult", az adatok több mint a dupláját mutatják a tavalyinak.
    

Magyarország déli határszakaszán idén január 1-je és november 20-a között már 250 002 alkalommal intézkedtek a rendőrök illegális migránsokkal és őket segítő embercsempészekkel szemben, tavaly ugyanebben az időszakban ez a szám 109 117 volt - tették hozzá.
    

Kiemelték: amellett, hogy az intézkedések száma jelentősen nőtt, a határsértők egyre agresszívabbak is lettek.
    

"A határvédők napi szinten találkoznak létrán átmászó, egyenruhásokat megdobáló - egyre gátlástalanabb - illegális migránsokkal, akik jellemzően a rendőrségi, honvédségi járműveket, kamerákat rongálják meg különböző nagyságú kövekkel, karókkal, fadarabokkal, tégladarabokkal" - írták, megjegyezve, ezzel az illegális migránsok jelentős anyagi kárt okoznak.
    

Az ORFK közleménye szerint az embercsempészek tevékenységére az utóbbi időben jellemző, hogy erőszakosan lépnek fel, ha rendőri ellenőrzésre utaló körülményeket észlelnek, igyekeznek kivonni magukat az intézkedés alól, és az illegális migránsokat hátrahagyva menekülnek.
    

Közölték azt is, idén január 1-je és november 20-a között a rendőrök 1730 embercsempészt fogtak el, míg tavaly ugyanebben az időszakban 1109-et.
    

"A magyar rendőrök és határvadászok a katonákkal, polgárőrökkel, fegyveres biztonsági őrökkel, külföldi társszervekkel közösen - a megnövekedett migrációs nyomás és az embercsempészek számának emelkedése ellenére is - védik Európát, a schengeni térséget és Magyarország államhatárait" - hangsúlyozta a rendőrség.

MTI