Kevesen reklamáltak a nemzeti banknál a Takarékbank leállása miatt

2019. november 08. péntek 12:56

Kevesen reklamáltak a nemzeti banknál a Takarékbank leállása miatt

A Takarékbank informatikai átállása kapcsán a bankcsoport ügyfeleinek töredéke fordult panasszal az Magyar Nemzeti Bankhoz (MNB), amely szerint célszerű, hogy a történteket minden érintett szereplő tárgyilagosan és objektíven, a pénzügyi rendszer stabilitását szem előtt tartva értékelje - közölte a jegybank pénteken a honlapján. 

 

 

Tájékoztatásuk szerint a Takarékcsoport mintegy 1,1 millió ügyféllel rendelkezik. A jegybank ügyfélszolgálatához az elmúlt egy hétben 40 - 10 e-mailes és 30 telefonos - ügyfélmegkeresés érkezett az informatikai átállással kapcsolatban. Ez a bankcsoport összes ügyfelének mindössze 0,0036 százalékát jelenti - írták.

A jegybank az informatikai szolgáltatás megkezdését követő incidensről is folyamatosan azonnali tájékoztatást kért és kapott a hitelintézettől. A Takarékbankkal folytatott egyeztetések, tárgyalások során az MNB felügyelési eszközeivel ösztönözte és támogatta a problémák mielőbbi helyreállítását az ügyfelek informatikai kiszolgálása érdekében.

A Takarékbank az MNB-nek küldött csütörtöki és pénteki jelzése szerint a problémákat döntően sikerült elhárítani - tették hozzá.

Az MNB rámutatott, hogy a Takarékbankhoz hasonló, rendkívül összetett, akár több tucatnyi IT-rendszert érintő rendszercsere során a normál működési üzemmenet keretében is előállhat egyedi túlterheléses helyzet.

Az MNB adatai szerint a Takarékbank folyamatosan kommunikál ügyfeleivel a felmerült esetleges kellemetlenségek mielőbbi megszüntetése érdekében. Amennyiben bármilyen fogyasztóvédelmi jogsértés gyanúja merülne fel a probléma kapcsán, javasolják, hogy az érintett fogyasztók jelezzék azt a Takarékbanknak, illetve annak esetleges elutasítása esetén a jegybanknak.

MTI