Keresik 2019 legszebb vadvirágát, év végéig szavazhatunk

2018. november 11. vasárnap 11:03

Keresik 2019 legszebb vadvirágát, év végéig szavazhatunk

Az Év vadvirága programban évről évre egy idehaza a vadonban előforduló növényt ismertetnek meg a nagyközönséggel. A projekt 2010-ben még magánkezdeményezésként indult, ma már a Magyar Természettudományi Múzeum koordinálja. 

 

A program célja, hogy olyan fajokra hívják fel a figyelmet, amelyeknek állományai visszaszorulóban vannak. De az Év vadvirága programhoz kapcsolódó rendezvényeken vagy eseményeken bárki tehet ezeknek a növényeknek az aktív védelméért.

A 2019 Év Vadvirága címért három különleges virág verseng. A növényeket most is a mozgalom kuratóriuma jelölte ki. A macskahere mellett „versenyben van" a tündérfátyol (képünkön) és a magyar zergevirág.

A macskahere löszpusztáink, száraz tölgyeseink és erdőszegélyeink növénye, elsősorban az Északi-középhegység peremén található meg. Különlegessége, hogy csak a számára kedvező években hoz nagyobb számban virágzó hajtásokat, de jellegzetes tőleveleiről jól felismerhető.

Száraz tölgyesek és erdőszegélyek növénye a magyar zergevirág. A Dunazug-hegyvidék, a Mátra és a Bükk területén szórványosan, másutt igen ritkán találkozhatunk vele. Kora nyári virágzása után visszahúzódik gumós gyöktörzsébe, és levelei csak következő tavasszal jelennek meg újra.

A tündérfátyol állóvizeink, holtágaink és lassan folyó vizű csatornáink ritka hínárnövénye. Előfordulási helyein akár nagyobb számban is megjelenhet, és társulást alkothat más hínárfajokkal. Finoman rojtos szélű sárga virágai nyár közepétől őszig díszítik a vizek felszínét.

A szavazatokat december 31-ig adhatjuk le az Év vadvirága program honlapján. Az összesítést követően hirdetik ki, hogy melyik növény lett a 2019-es év vadvirága.

EQM