Itt a bejelentés: szerdán ismét kinyitnak az üzletek, újraindulnak a szolgáltatások

2021. április 06. kedd 17:41

Itt a bejelentés: szerdán ismét kinyitnak az üzletek, újraindulnak a szolgáltatások

Orbán Viktor Facebook-oldalán jelentette be, hogy „a mai napon fontos mérföldkőhöz érkeztünk, 2,5 millió honfitársunk beoltva". 

 

„Egy éve háborús időkre emlékeztető állapotok között, korlátozások, kijárási tilalom és személyes veszteségek mellett éljük az életünket. A vírus háborút indított ellenünk és az egyetlen győzelemmel kecsegetető fegyver a vakcina" - hangsúlyozta.

„Egy hónap alatt 2,5-szeresére növeltük a beoltottak számát, ezért holnaptól nyithatnak az üzletek és újraindulhatnak a szolgáltatások. Járványügyi intézkedések lesznek, arra kérem önöket, ezeket tartsák be"- hívta fel a figyelmet.

„Az oltást hasonló tempóban folytatjuk. Az orvosok és az ápolók munkáját köszönöm, a magyar embereket pedig arra kérem, regisztráljanak és vegyék fel az oltást. Magyarország lehet, Magyarország lesz az az európai ország, ahol a leggyorsabban jut vakcina mindenkinek. Nekünk minden élet számít!" - jelentette ki.

 

Ahogy arról korábban a hirado.hu is beszámolt, a 2,5 millió beoltottat követően megkezdődik a lépcsőzetes újraindítás.

Az alábbi szabályok lépnek életbe:

- A kijárási tilalom az este 10 óra és reggel 5 óra közötti időszakra módosul.
- Az üzletek reggel 5 óra és este 9:30 között lehetnek nyitva.
- Az üzletek, köztük a március 8. óta zárva tartó üzletek újfajta, négyzetméter-alapú szabályok mentén ugyan, de nyitva lehetnek. Átlagosan 10 négyzetméterenként egy vásárló lehet az üzletben az új szabályozás szerint.
- A szolgáltatásokkal kapcsolatos ideiglenes védelmi intézkedések megszűnnek, így kinyithatnak a fodrászok, kozmetikák és más szolgáltatók.

- A vendéglátó üzletek ugyanakkor továbbra sem nyithatnak ki normál üzemben, csak az ott dolgozók tartózkodhatnak ezekben az egységekben. Csak az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása érdekében az ehhez szükséges időtartamig mehetnek be az éttermekbe a vendégek. A szállodák továbbra sem fogadhatnak vendégeket.
- A pedagógusok oltását követően az iskolák és óvodák április 19-én indulnak újra.

Az enyhítésekről szóló rendeletek már korábban megjelentek, elég időt adva a cégeknek a felkészülésre.

 

EQM