Ítéletidő Zalában és Somogyban: van, ahol már csónakkal menekítik az embereket

2020. július 25. szombat 17:13

Ítéletidő Zalában és Somogyban: van, ahol már csónakkal menekítik az embereket

A hirtelen lezúduló, nagy mennyiségű csapadék miatt több helyen leálltak a vonatok, a tűzoltók pedig folyamatosan szivattyúzzák a vizet, illetve sorra távolítják el az utakra dőlt fákat. Továbbra is Zala megyében a legrosszabb a helyzet, ahol már több településen is családokat kellett kitelepíteni az ítéletidő miatt.

 

 

 

Kalamár Norbert, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője szombaton elmondta: a jelentős mennyiségű csapadék miatt Liszóban öt házat elöntött a belvíz, emiatt az ott élőket szombaton kitelepítik.

A polgármester gondoskodik az érintett házakban élő húsz ember elhelyezéséről.

Éjfél óta több mint harminc esetben riasztották a tűzoltókat Zala megyében

A vihar és az extrém mennyiségű csapadék miatt péntek este óta Zala megye tucatnyi településén kellett beavatkoznia a katasztrófavédelemnek. Elsősorban az utakra dőlő fák eltávolítására, de több helyen vízszivattyúzás miatt is hívták őket, elsősorban Zala déli részén.


Surdon nyolcvan embernek kellett elhagynia otthonát a kora reggeli óráktól fogva - mondta az M1 tudósítója. Hozzátette, a magasabban fekvő utcákról folyamatosan zúdult le a víz.

Már hajnali három órakor családokat és állatokat kellett kitelepíteni, mivel vannak olyan lakóházak, ahol 50-80 centiméteren áll a víz.

Kanász János, a település polgármestere elmondta, elsősorban az ingóságokat és az állatokat próbálták meg megmenteni, de folyamatosan zajlik a kitelepítés. A károsultakat a helyi kultúrházban helyezik el. Éjfél óta több mint harminc esetben riasztották a tűzoltókat Zala megyében.

Somogy megyében szintén gondokat okoz az eső. Böhönyén már homokzsákokkal védekeznek a víz ellen. Nemesviden kiöntött a patak, így a település egy részét már nem lehet megközelíteni.


Nemesviden kilépett a medréből a patak, és 100-150 méteren keresztül hömpölyög a víz. A katasztrófavédelem munkatársai a helyszínen vannak, próbálják megvizsgálni a lehetőségeket - számolt be az M1 tudósítója.

A település végén lévő fahíd már reggel összeomlott a víz súlya alatt a helyiek elmondása alapján. Böhönyére nem lehet bejutni a 68-as főúton keresztül. A 60-as kilométerről rendőrök terelik el a forgalmat a 61-es főút felé.

A böhönyei polgármester elmondta, a Rinya patak öntött ki a medréből és az azt átszelő két utcát megközelíthetetlenné tette, emiatt két családot kellett kitelepíteni.

Az M1 tudósítója a helyszínről bejelentkezve arról számolt be, hogy aBöhönyén már csónakkal mentik az embereket. A víz akár hét méter mély is lehet. A 61-es út egy szakaszát lezárták.


Nagyszakácsiban homokzsákokkal védekeznek, hogy megvédjék a temetőt, mert a hegységből lezúduló víz veszélyezteti azt - mondta a tudósító.

Képünkön: a katasztrófavédelm gépjárműve és egy terepjáró halad a nagy esőzés miatt vízzel elárasztott Csurgót és Gyékényest összekötő úton, a Somogy megyei Porrogszentkirály közelében.

MTI - Fotó: MTI/Varga György